BH Erlajns se gasi zbog dugova

Jedina bosanskohercegovačka vazduhoplovna kompanija BH Erlajns (BH Airlines) biće ugašena zbog finansijskih poteškoća u koje je zapala, objavio je sarajevski Dnevni avaz.

Foto www.sxc.u/jaroas Tanjug, ilustracija

SARAJEVO - Jedina bosanskohercegovačka vazduhoplovna kompanija BH Erlajns (BH Airlines) biće ugašena zbog finansijskih poteškoća u koje je zapala, objavio je sarajevski Dnevni avaz.

Pozivajući se na izvore bliske Vladi Federacije BiH, koja je većinski vlasnik BH Erlajnsa, list tvrdi kako je odluka o gašenju firme, koja trenutno broji 108 zaposlenih, postala neizbežna, nakon što su svi potencijalni strateški partneri odustali od saradnje, preneo je regionalni portal Seebiz.

Federalna vlada je prošle godine objavila konkurs za prodaju 49 odsto vlasničkog udela u BH Erlajnsu, a nekoliko niskotarifnih i čarter prevoznika pokazalo je načelno zanimanje za ponudu.

"Svi su nakon sastanaka i pregleda dokumentacije digli ruke od BH Erlajnsa, navodeći da bi suvlasnički deo bio potpuno neisplativ", izjavio je izvor iz federalne vlade.

U vladi tvrde kako je najveći krivac za propast kompanije zapravo turska firma Turkiš Erlajns (Turkish Airlines), koja se prošle godine povukla iz učešća u upravljanju bosanskohercegovačkim avio-prevoznikom.

Turski članovi uprave su navodno ostavili nagomilane dugove na ime dospelih kreditnih obaveza koje BH Erlajns nije u stanju da izmiri, a zbog čega mu je Hipo banka blokirala račune.

Na ime dospelih rata lizinga, za dva aviona tipa ATR-72, BH Erlajns trenutno duguje Hipo banci nešto manje od tri miliona evra,  navodi portal.

Tagovi: BiH, avioni, komapnaija

Share