Srbija i Republika Srpska unapređuju bezbednost saobracaja

Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije i Republike Srpske potpisale su danas protokol o saradnji, koji predviđa razmenu znanja i iskustava u cilju smanjivanja broja saobraćajnih udesa i žrtava.

Tanjug, F. Krainčanić, ilustracija

BEOGRAD – Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije i Republike Srpske potpisale su danas protokol o saradnji, koji predviđa razmenu znanja i iskustava u cilju smanjivanja broja saobraćajnih udesa i žrtava.

Protokol su, u Palati Srbije, potpisali direktori agencije iz Srbije Stojadin Jovanović i agencije iz RS Milija Radović.Taj dokument predviđa zajednički rad na edukaciji i unapređenju znanja i stručnosti zaposlenih u tim institucijama, organizovanje zajedničkih seminara, realizaciju projekata i istraživanja, kao i zajedničke preventivno-promotivne akcije.

Radović je zahvalio na pomoći, ističući da je agencija iz Srbije po svojim aktivnostima i rezultatima prepoznata kao lider u regionu.On je kazao da će kolege iz Srbije pomoći Agenciji RS da postane ove godine član međunarodne asocijacije za bezbednost saobraćaja.

Radović je rekao da je u 2012. u Srpskoj nastradalo 140 osoba u saobraćaju, a 2011. godine 163 učesnika u saobraćaju.On je kazao da je Republika Srspka prošle godine imala najmanji broj udesa, povređenih i poginulih.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Stojadin Jovanović je istakao da su u Srbiji i RS slični najčešći uzroci nesreća (alkohol, brzina, preticanje...) i da zajedničkim snagama mogu da se postignu zajednički ciljevi - manji broj udesa i žrtava.U Srbiji je, prema njegovim rečima, prošle godine smanjen broj nastradale dece, traktorista i motociklista u odnosu na prethodne godine, a to su najugroženiji učesnici u saobraćaju.

Agencija nastavlja sa seminarima za vozače u Srbiji kojima je oduzeta vozačka dozvola i od januara ove godine održano je još pet seminara u Nišu, Vranju, Subotici, Čačku i Beogradu, za ukupno 53 vozača.Tokom ove godine biće organizovani seminara širom Srbije.

Donošenjem svih podzakonskih akata, Agencija je početkom januara ove godine počela sa izdavanjem licenci za instruktore vožnje i do danas je izdato 539 dozvola za instruktore.Proces licenciranja predavača teorijske obuke i ispitivača počeće u drugom kvartalu 2013, a pripremna nastava za predavače teorijske obuke u prvoj polovini ove godine.

Nakon stupanja na snagu pravilnika o ispitivanju vozila polovinom februara, Agencija je izdala 500 uverenja o ispitivanju. Agencija je od početka prošle godine izdala više od 8.500 memorijskih kartica za tahografe.

 

 

Tagovi: saobraćaj, bezbednost, Srbija, putevi, Republika Srpska

Share