Sloveniji ne preti kiparski scenario

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec rekao je danas da je uveren da Slovenija ne može da se nađe u situaciji u kakvoj je danas Kipar, koji mora da prikupi 5,8 milijardi evra da bi osigurao međunarodni kredit pomoći. "

Foto Tanjug video

 Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec rekao je danas da je uveren da Slovenija ne može da se nađe u situaciji u kakvoj je danas Kipar, koji mora da prikupi 5,8 milijardi evra da bi osigurao međunarodni kredit pomoći.

"Obim bruto domaćeg proizvoda i rizičnih zajmova pokazuje da situacija ne može biti tako ozbiljna u Sloveniji kao što je na Kipru", rekao je Kranjec na Bledu, prenosi  agencija STA.

Guverner slovenačke centralne banke takođe je uveren da njegova zemlja može da preživi bez međunarodne finansijske pomoći, upozorivši da ipak sve zavisi od politike. "U poslednjih godinu, godinu i po dana vođena je politika konsolidacije i to će omogućiti povratak poverenja stranih investitora u slovenačku privredu", rekao je Kranjec.Guverner je dodao da će Banka Slovenije predstaviti novoj vladi svoje viđenje situacije, ali da ne može da prognozira kakve će korake vlada preduzeti.

Kranjec zastupa gledište da banke treba da budu privatizovane, iako je nedavno udeo države u problematičnim bankama uvećan. Guverner takvu situaciju vidi kao privremenu, napominjući da su neke banke bile nacionalizovane i u Britaniji, Nemačkoj, Holandiji i Španiji. "Čvrsto se zalažem za privatno vlasništvo, ne iz ideoloških razloga, već u svrhu slobode", istakao je on.

 

Tagovi: Slovenija,Kipar

Share