Pristupanje Hrvatske EU donosi izmene u telekomunikacijama

Oblast elektronskih komunikacija je najviše prilgođenja evropskoj regulativi i standardima, a pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji 1. jula doneće značajnije izmene, posebno u domenu rominga, ocenjeno je danas u Zagrebu ...

sxc.hu, lusi, ilustracija

ZAGREB - Uvođenje novih tehnologija omogućava rast tržišta telekomunikacija u Hrvatskoj, a vrednost prihoda koja se na njemu ostvaruje kreće se oko dve milijarde evra.

Predsednik Saveta Hrvatske agencije za poštu i elektronske komunikacije (HAKOM), Dražen Lučić, kazao je, na telekomunikacionoj konferenciji Telekom arena 2013. u Zagrebu, da se uvođenjem novih tehnologija otvara mogućnost uvođenja novih usluga koje su, pre svega, medijske i zanovane na internet protokolu. Prema njegovim rečima, prihodi na tržištu telekomunikacija padaju, ali to ne znači pada vrednosti tržišta, već je to poledica recesije i činjenice da korisnici sve manje plaćaju za usluge.

Lučić je naveo da prihodi iznose nešto manje od dve milijarde eva, polovina je iz mobilnih mreža, jedna četvrtina iz fiksnih, a ostatak iz usluga IPTV. HAKOM je regultornim merama i okvirima, kako je naveo, pomogao liberalizaciju  tržišta, što se vidi po broju prenesenih brojeva u mrežama mobilnih i fiksih operatora. Pored toga, dodao je, liberalizacija je vidljiva i u tome što najveći operator Hrvatski Telekom zauzima dve trećine tržiša, dok ostalo pripada drugim operatorima.

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, Hrvatski Telekom zauzima oko 50 odsto tržista, sledi  Vipnet sa 38 odsto, a najmlađi Tele2 osvojio je oko 14 odsto tržišta. Lučić je kazao da je predstojeći izazov gustina priključaka širokopojasnog pristupa internetu. Kako je objasnio, sa prelaskom na digitalno emitovanje televizijskog signala i prednostima upotrebe digitalne dividende, stvorene su dalje mogućnosi za prevazilaženje tog jaza. 

LTE (Long term evolution) tehnologije mogu pomoći u područjima gde je slaba gustina naseljensti, kao što su ruralni delovi zemlje ili ostrva, naveo je Lučić. Kao glavni nedostatak u prethodom perodu on je naveo oskudicu svežeg novca i investicija. Pored toga, kako je rečeno, evidentan je stalan rast korisnika mobilnog širokopojanog interneta.

Direktor Odelenja ''Regulatorna koordinacija i poslovanje'' Glavne uprave za mrežne komunikacije Evropske komisije, Volf Ditrih Gruzman, rekao je da investicije u ultra brzi internet zahtevaju veću regulatornu sigurnost i izvesnost, obezbeđivanje odgovarajućeg spektra. Prema njegovim rečima, neophodni su niži troškovi poslovanja, kao i stimulisanje  potrebe za boljim i bržim protokom podataka. Gruzman je kazao da se preporuke Evopske komisije u segmentu telekomunikacija odnose na podsticanje konkurencije, zakonsku predvidljivost, kao i podsticanje razvoja pojedinačnih tržišta elekronskh komunikacija, usluga i servisa. 

Video galerija:

Tagovi: Hrvatska, EU, telekomunikacije, mobilni operatori

Share