Sloveniju čeka sanacija banaka, kiparski slučaj poučan

Slučaj Kipra, koji će zarad pomoći iz evropskog fonda za stabizaciju evra morati da uvede porez na bankarske depozite, mora biti pouka i za Sloveniju pred kojom je sanacija vodećih banaka, upozorava ljubljansko "Delo".

Tanjug video, M. Trošić, ilustracija

LJUBLJANA - Slučaj Kipra, koji će zarad pomoći iz evropskog fonda za stabizaciju evra morati da uvede porez na bankarske depozite, mora biti pouka i za Sloveniju pred kojom je sanacija vodećih banaka, upozorava ljubljansko "Delo".

"Zbog kiparske lekcije treba se prisetiti da je svaka članica Evropske unije odgovorna za stabilnost svog bankarskog sistema. To bi posebno jasno trebalo da bude u Sloveniji, gde je država vlasnik tri najveće banke", piše renomirani dnevnik, i ukazuje na bitnost što skorije sanacije banaka.

 Ono što je novo u "novoj fazi" procesa spasavanja "ranjivih država na rubu evrozone" - jeste da država koja se nađe u problemu može posegnuti i za privatnim vlasništvom, kao što su privatni depoziti u kiparskim bankama.

"Sa svakom novom državom koju od finansijskog posrtanja treba spasavati na evropskom nivou, sve više dolazi do izražaja još jedna zakonitost država koje preuzimaju spasavanje, prvenstveno Nemačke, svaku takvu pomoć analiziraju i kao investiciju", objašnjava list.

Dnevnik uz to ističe izjave uglednih bankarskih stručnjaka da Slovenija, za razliku od Kipra, "nema predimenzioniran bankarski sistem", ali ima "realnu državnu imovinu od desetak milijardi evra, koja u slučaju potrebe može da se privatizuje".

 I nova vlada Alenke Bratušek, o kojoj će sutra glasati parlament, obećava da će nastaviti s procesom sanacije bankarskog sistema i merama fiskalne stabilizacije, kako bi se izbegla opasnost da država dođe u situaciju da traži pomoć iz fondova za stabilizaciju evra.

Tagovi: Slovenija, Kipar, banke, recesija, ekonomska kriza

Share