HE "Višegrad" ostvarila dobit od preko dva miliona evra

Hidroelektrana (HE) "Višegrad" ostvarila je prošle godine neto dobit od 3,96 miliona KM (oko dva miliona evra), uprkos naglašenoj hidrološkoj oscilaciji i neznatno smanjenjom obimu ostvarene proizvodnje.

R. Prelić, ilustracija

VIŠEGRAD - Hidroelektrana (HE) "Višegrad"  ostvarila je prošle godine neto dobit od 3,96 miliona KM (oko dva miliona evra), uprkos naglašenoj hidrološkoj oscilaciji i neznatno smanjenjom obimu ostvarene proizvodnje.

Direktor HE "Višegrad", Mile Lakić, naveo je da je preduzeće lane proizvelo 857,84 gigavat časova električne energije, što je za 20 odsto više od proizvodnje u 2011. godini, prernosi portal Indikator.ba.

"U prethodne četiri godine poslovali smo sa ukupnom dobiti većom od 22,5 miliona KM, što pokazuje da je ovaj perod najuspešniji od kada radi HE 'Višegrad", izjavio je Lakić za "Pres RS".

Plan proizvodnje za ovu godinu iznosi 909 gigavat časova električne energije i, prema Lakićevim procenama, realno je ostvariv.

"Zaključno sa prvom polovinom marta ove godine, ostvarena proizvodnja iznosi 310 gigavat časova, što čini prebačaj tekućeg godišnjeg plana za 29 odsto. Time smo obezbedili značajne zalihe u proizvodnji i možemo biti optimisti da ćemo prebaciti plan za 2013. godinu", rekao je Lakić.

On je dodao da je ove godine i u periodu do 2015. planiran najveći obim investiranja u dosadašnjem radu hidroelektrane, procenjen na oko 123,6 miliona KM.

HE "Višegrad" zvanično je počela da radi 1989. godine i proizvela je 20.986 gigavat časova električne energije. Godišnji rekord ostvaren je 2010. godine, kada je ostvarena i najveća neto dobit u poslovanju od 10,97 miliona KM.

Tagovi: Višegrad, hidroelektrana, poslovanje

Share