Velike firme u Hrvatskoj u 2013. bez otpuštanja

Većina velikih kompanija u Hrvatskoj koje zapošljavaju desetine hiljada ljudi, u tekućoj godini ne planira dalje smanjenje broja zaposlenih, budući da je tokom dosadasnjih otpuštanja broj radnika već sveden na minimum.

sxc.hu, ilustracija

ZAGREB - Većina velikih kompanija u Hrvatskoj koje zapošljavaju desetine hiljada ljudi, u tekućoj godini ne planira dalje smanjenje broja zaposlenih, budući da je tokom dosadasnjih otpuštanja broj radnika već sveden na minimum.

Agrokor neće otpuštati radnike u 2013, a ni Pliva u ovom trenutku ne planira smanjivanje broja zaposlenih, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik pozivajući se na Jutarnji list. Hrvatska je i dalje suočena s padom zaposlenosti, a Pliva je jedna od retkih kompanija koja je u 2011. i 2012. povećala broj zaposlenih za više od 200 ljudi. Nastavak tog trenda očekuje se i u tekućoj godini, a dinamika zapošljavanja odvijaće se u skladu s poslovnim planovima i potrebama kompanije, ističu u Plivi.

Početkom februara, u Hrvatskom telekomu je potpisan kolektivni ugovor koji će biti na snazi do 30. juna 2014. Osim visokog nivoa radničkih prava, ovim  ugovorom garantuje se socijalni mir u narednom periodu od godinu, ili godinu i po dana, tokom kojeg neće biti tehološkog viška, ističu u Hrvatskom telekomu.

Tagovi: Hrvatska, otpuštanja, nezaposlenost, radna mesta

Share