Triglav želi trećinu tržita u regionu, ali nema novca

Mogućim preuzimanjem Kroacija (Croatia) osiguranja i osiguravajuće kompanije DDOR u Srbiji, slovenački "Triglav" mogao bi imati trećinu tržišta osiguranja u regiji..

Tanjug,M. Trošić, ilustracija

ZAGREB/LJUBLJANA - Mogućim preuzimanjem Kroacija (Croatia) osiguranja i osiguravajuće kompanije DDOR u Srbiji, slovenački "Triglav" mogao bi imati trećinu tržišta osiguranja u regiji, izjaivio je direktor "Triglava" Matjaž Rakovec za slovenačko Delo. Ali, kompanija nema novca za tu kupovinu.

"Bila bi to priča o slovenskom uspehu, a to je Sloveniji u ovom trenutku itekako potrebno", rekao je Rakovec, i pozvao institucionalne vlasnike "Triglava", koji je u većinskom vlasništvu državnih fondova da pokažu odvažnost u nameri uprave da da ponudu za kupovinu "Kroacije".

Sopstvenih sredstava za tu kupovinu "Triglav" nema - potrebna je ili dokapitalizacija ili učešće tsranog strateškog partnera, požalio se Rakovec.  Najveći vlasnici "Triglava" su Javni zavod mirovinskog osiguranja ZPIZ i državni fond SOD, a država posredno kontroliše 64 posto deonica.

Budući da se tržišni udeo "Triglava" u Sloveniji smanjuje, njegova jedina prilika u budućnosti je jačanje u regiji, a zato je Triglav zanimljiv i stranim investitorima koji bi takvu strategiju podržali, ocenio je Rakovec, a prenosi portal Poslovni.hr.

Odluku bi trebalo sto pre doneti, dodao je sagovornik Dela, jer će uskoro biti poznato da li se prodaje 71 ili samo 51 posto Kroacijinih dionica u vlasništvu države, i da bi punude trebalo dati u maju ili junu.

Nova Ljubljanska banka (NLB) koja je imala tri posto deonica "Triglava", u petak je svoje deonice prodala, dobivši za njih 12 miliona evra, piše "Delo".

Tagovi: Region, tržište, Triglav osiguranje

Share