BiH: Česte promene vlasti nisu dobre za strane investitore

Stranim investitorima najveće prepreke su nestabilnost i teritorijalna podeljenost bosanskohercegovačkog tržišta, komplikovni sistem oporezivanja i administrativne procedure...

Tanjug, I. Antić, ilustracija

SARAJEVO - Stranim investitorima najveće prepreke su nestabilnost i teritorijalna podeljenost bosanskohercegovačkog tržišta, komplikovni sistem oporezivanja i administrativne procedure, i nepostojanje regulatornih uvozno-izvoznih propisa u skladu sa zahtevima EU.  

Uz entitetsku neujednačenost podsticaja stranim investicijima, i duge i komplikovane administrativne procedure za dobijanje potrebnih dozvola, sve to utiče na političku i pravnu nesigurnost, rekla je izvršna direktorka Saveza stranih investitora u BiH, Bojana Škrobić-Omerović.          

Po  njenim rečima, snažniji investicioni talas u BiH, kao i u evrozoni, može se očekivati tek u 2015. godini.Postojanje različitih pravnih režima u oblasti koncesija, takođe predstavljaju ozbiljnu prepreku za realizaciju projekata u očima potencijalnih investitora, posebno na područjima na kojima se primenjuje višzakona o koncesijama, ali i spore i neefikasne sudske procedure, rekla je ona u intervjuu za agenciju FENA.          

U Savezu su, kada su u pitanu preporuke iz Bele knjige, više nego zadovoljni proteklom godinom. Obe entitetske vlade, ali i sam vrh državne vlasti, podržao je reforme predložene u Beloj knjizi, a ministarstva su se obavezala na sistematsko rešavanje preporuka.       

Još efikasnije i konkretnije akcije očekuju se u ovoj godini, i u Savetu se nadaju da će ubuduće doći do značajnijeg rasterećenja privrednika radi novog ciklusa investicija, rekla je  Bojana Škrobić-Omerović. 

Ona je naglasila da su se poslednjih nekoliko godina strana ulaganja u BiH uglavnom temeljila na reinvestiranju već prisutnih investitora. Novi, snažniji investicioni talas u BiH veoma teško predvideti, jer prema makroekonomskim pokazateljima BiH se u protekloj godini ponovo našla u recesiji nakon globalne finansijske krize 2009. godine.

"Gledajući kratkoročno, prva polovina 2013. će biti u znaku ekonomskog oporavka u BiH, i u evrozoni, pa se prema nekim analizama manji priliv direktnih stranih ulaganja očekuje tek u drugoj polovini ove godine, dok se snažniji investicijski talas može očekivati tek 2015. godine. Sektori koji su najprivlačniji za strana ulaganja su elektroenergetski, proizvodnja baznih metala, trgovina i proizvodnja prehrambenih proizvoda i pićaĆ, kazala je Škrobić-Omerović.

Savez stranih investitora u BiH okuplja više od 30 kompanija.

Tagovi: BiH, vlast, investicije

Share