Oporavak hrvatske privrede sporiji od očekivanog

Oporavak hrvatske privrede mogao bi da započne kasnije nego što se očekivalo, što cće negativno uticati na godišnju stopu rasta u 2013, upozoravaju analitičari Hrvatske narodne banke (HNB).

Foto www.sxc.hu, ilustracija

ZAGREB - Oporavak hrvatske privrede mogao bi da započne kasnije nego što se očekivalo, što cće negativno uticati na godišnju stopu rasta u 2013, upozoravaju analitičari Hrvatske narodne banke (HNB).  

Značajan pad BDP-a u poslednjem tromesečju 2012, kao i smanjena očekivanja privrednog rasta u okruženju, upućuju na to da bi oporavak mogao započeti kasnije nego što se ranije predviđalo, navedeno je u Informaciji HNB o privrednim kretanjima, a prenosi hrvatski portal Biznis.hr.

Zbog daljeg rasta nezaposlenosti i smanjivanja realnih plata, pad lične potrošnje mogao bi biti izraženiji nego što se pretpostavljalo, a najavljenim rebalansom budžeta smanjiće se i kapitalna ulaganja države, navodi se u saopštenju.

Realni BDP u četvrtom tromesečju bio je za 1,2 odsto manji u odnosu na prethodni kvartal i dva odsto manji na godišnjm nivou.

 Kumulativno je od 2008. smanjenje BDP dostiglo nešto više od  10 odsto.

Isto tako, već treću godinu zaredom Hrvatska ostvaruje najslabije rezultate u pogledu privrednog rasta, u poređenju sa zemljama srednje i istočne Europe, naglašavaju analitičari HNB.

Za razliku od ostalih činilaca ukupne potražnje, čija su kretanja bila nepovoljna, ukupan izvoz robe i usluga u poslednjem tromesečju 2012. nastavio je blagi porast, čemu su doprineli dobri rezultati u izvozu intermedijalnih proizvoda, netrajnih proizvoda za široku potrošnju i nekih kapitalnih proizvoda, kao i usluga.

Broj zaposlenih snažno je opao u poslednjem kvartalu 2012, a pad se donekle usporio u januaru tekuće godine.

Administrativna stopa nezaposlenosti prvi put je nakon 2003. porasla iznad 20 odsto, a analitičari očekuju i rast anketne stope, koja je u prva tri tromesečja  2012. prosečno  iznosila 15,1 odsto.

Mesečne stope inflacije smanjile su se krajem 2012. i na početku 2013, što upućuje na slabljenje inflatornih pritisaka.

U idućim mesecima može se očekivati pad godišnje stope inflacije, smatraju stručnjaci.

U nastavku godine, analitičari HNB očekuju stabilan kurs kune prema evru, ali i nastavak snažnog rasta javnog duga.

Tagovi: Hrvatska, ekonomija, privreda, oporavak

Share