Hrvatske firme sele proizvodnju u BiH i Srbiju?

Gubitak povlašćenog carinskog režima koji Hrvatska ima sa članicama CEFTA, prvenstveno s najvažnijim trgovinskim partnerima BiH i Srbijom, mogao bi rezultirati sa tri do četiri hiljade izgubljenih radnih mesta.

Tanjug, J. Pap, ilustracija

ZAGREB  - Gubitak povlašćenog carinskog režima koji Hrvatska ima sa članicama CEFTA, prvenstveno s najvažnijim trgovinskim partnerima BiH i Srbijom, mogao bi rezultirati sa tri do četiri hiljade izgubljenih radnih mesta.

           

Procena dolazi iz Hrvatskog udruženja poslodavaca i Hrvatske privredne komore, kao i analitičara, a vezana je za očekivani pad plasmana i izvoza, ali i preseljenje proizvodnje iz Hrvatske prema jugoistoku, preneo je hrvatski Tportal, pozivajući se na pisanje Večernjeg lista.

           

Konditori će na izvoz u zemlje CEFTA u proseku plaćati 15 do 18 odsto carine, zbog čega bi mogli izgubiti i kupce i zaradu. Jedno od rešenja je preseljenje proizvodnje, a procene su da bi izvoz na to područje mogao pasti za 20-tak odsto. Kompanija Kraš u Hrvatskoj zapošljava 1500 radnika, a u Prijedoru oko 400. Ukoliko prebaci izvozni asortiman u Prijedor, u Zagrebu će se pojaviti višak zaposlenih. Istu dilemu prati i Zvečevo, jer će deo proizvodnje iz požeških pogona verovatno otići put Čapljine. Gavrilović će zapošljavati u Čitluku, a ne u Petrinji, navodi portal.

           

Prosečna carina pri izvozu hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Srbiju povećaće se sa 4,5 na 13,2 odsto, smatraju hrvatski analitičari. Mnoge firme su poslednjih godina već otvorile ili kupile pogone u Srbiji, poput Vindije, Atlantika, Agrokora.

Izlaz iz CEFTA izazvaće pad BDP od 0,4 odsto u ovoj godini, procenjuje hrvatski Ekonomski institut. Hrvatska narodna banka pak ističe da će nakon ulaska u EU, Hrvatska nastaviti da izvozi u BiH oko dve trećine svojih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uz nultu stopu carine, a u tu grupu  proizvoda spadaju i pivo, pšenica, voda i bezalkoholna pića, kao i ulja i masti.

 

 

Tagovi: Hrvatska, Bih, Srbija, proizvodnja, fabrike

Share