Obezbeđeno dovoljno kvalitetnog semena za setvu

Setva vodećih prolećnih kultura u Srbiji počeće najkasnije do prvog aprila, a obezbeđeno je dovoljno semena koje je bezbedno, zdravo i kvalitetno, izjavio je ...

Tanjug, ilustracija

BEOGRAD - Setva vodećih prolećnih kultura u Srbiji počeće najkasnije do prvog aprila, a obezbeđeno je dovoljno semena koje je bezbedno, zdravo i kvalitetno, izjavio je danas Tanjugu savetnik u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran.

Troškovi ovogodišnje setve su za 20 do 30 odsto veći nego lane, a ratarima bi trebalo što pre isplatiti prvi novac od subvencija kako bi obezbedili neophodan repromaterijal, istakao je Prostran. Prolećnim kulturama biće zasejano ukupno 2,5 miliona hektara, a najpre će, za desetak dana startovati setva šećerne repe koja se uvek seje u martu, ukazao je taj stručnjak.

Ta industrijska kultura biće zasejana na 60.000 do 65.000 hektara, a treba posejati i jare useve - pre svega jari ječam, a "možda malo i jare pšenice i tritikalea", kazao je Prostran. Kada je reč o kukuruzu, suncokretu i soji, ranije je optimalni rok za njihovu setvu bio od 10. aprila do 15 maja, ali sada zbog klimatskih i drugih promena, sa tim poslom treba početi deset do 15 dana ranije, već krajem marta, ukazao je Prostran.

Kako je objasnio, ranija setva obezbeđuje bolju iskorišćenost vlage u zemljištu kako bi usevi mogli ranije da se razviju i izbegnu posledice eventualne suše i visokih temperatura. Planirano je da kukuruz bude zasejan na 1,2 miliona hektara, suncokret na oko 170.000 hektara, soja na oko 160.000 hektara, a tu je i stotinak hiljada hektara pod krompirom, kao i površine pod ostalim povrćem, precizirao je Prostran.

On je podsetio da je već počelo prihranjivanje pšenice i ostalih ozimih useva, što je trenutno najprioritetniji posao za ratare. Sada je vrlo važno pripremiti i voće sa takozvanim zimskim i prvim prolećnim prskanjima, kako bi moglo da normalno cveta i razvija se, kazao je Prostran, napominjući da voće sasvim dobro izgleda, i ako ne bude mrazeva krajem ove nedelje, mogli bi očekivati i dobru godinu kad je u pitanju proizvodnja voća.

Govoreći o repromaterijalu, Prostran je istakao da semena kukuruza ima dovoljno, i to vrlo kvalitetnog, svih rokova zrenja - ranijih, srednje ranih i srednje kasnih i kasnih. Pored semena iz dva domaća instituta koja su dominantna, ima dosta semena iz stranih kompanija koje su prisutne na našem prostoru, naveo je Prostran, podvukavši da "nema nikakvih problema u vezi sa semenom kukuruza on je kvalitetan i tu nema nikakve bojasni vezano za aferu alfatoksina".

Tagovi: setva, poljoprivreda, seme, Milan Prostran

Share