Desetak toplana ne poštuje Uredbu o cenama

Od 58 toplana u Srbiji desetak nije ispoštovalo Uredbu o minimalnim i maksimalnim cenama toplotne energije, izjavila je danas ministarska energetike Zorana Mihajlović.

Tanjug, video, ilustracija

BEOGRAD - Od 58 toplana u Srbiji desetak nije ispoštovalo Uredbu o minimalnim i maksimalnim cenama toplotne energije, izjavila je danas ministarska energetike Zorana Mihajlović.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da će uredba biti produžena posle 15. aprila, i da će biti pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem. Mihajlović je navela da je održala sastanak sa predstavnicima 18 lokalnih samouprava i toplana, na kojem je istaknuto da odluke vlade moraju da se poštuju.

Ona je podsetila da je Uredba doneta pre šest meseci zbog velikih dispariteta u cenama grejanja za građane i za privredu, koji se kretao u rasponu 1:4 a sada je taj odnos 1:1,5. Cene propisane Uredbom, zavisno od vrste energenta su - za gas od 61,07 do 91,07 dinara po metru kvadratnom, za mazut od 83,35 do 113,35 dinara po metru kvadratnom, za ugalj od 52,45 do 82,45 dinara po metru kvadratom, i za biomasu od 73,5 do 103,5 po metru kvadratnom.

Uredbom o minimalnim i maksimalnim cenama toplotne energije Vlada Srbije nastoji da smanji velike razlike u cenama grejanja među toplanama i obezbedi stabilno snabdevanje stanovništva i privrede.

Tagovi: toplane, grejanje, Vlada Srbije, Zorana Mihajlović

Share