Sinergijom svih činilaca društva do reindustrijalizacije

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je danas da će Nacionalni plan za reindustrijalizaciju Srbije biti završen u narednih mesec i po dana i da će u njemu posebna pažnja biti posvećena prioritetnim oblastima privrede - automobilskoj i IT industriji, poljoprivredi i odbrambenoj industriji.

Tanjug, ilustracija

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je danas da će Nacionalni plan za reindustrijalizaciju Srbije biti završen u narednih mesec i po dana i da će u njemu posebna pažnja biti posvećena prioritetnim oblastima privrede - automobilskoj i IT industriji, poljoprivredi i odbrambenoj industriji.

Ljubić je, u izjavi Tanjugu, najavio da će povodom izrade plana biti organizovana široka javna rasprava u koju će biti uključeni poslodavci, članovi Nacionalnog saveta za privredni oporavak i drugi stručnjaci u zemlji.

Ističući da se taj plan naslanja na Strategiju industrijskog razvoja Srbije od 2011. do 2020. godine, on je naveo da su njime obuhvaćene privredne oblasti koje su definisane kao prioritetne - automobilska industrija i proizvođači komponenti, IT industrija, poljoprivredna i prerađivačka, kao i odbrambena industrija.

Prema Ljubićevim rečima, akcioni plan, kao krovni dokument, definisaće prioritete u sprovođenju procesa reindustrijalizacije, i u njegovo sprovođenje biće uključena sva ministarstva.
"Veoma je bitno uključivanje drugih ministarstava u izvršenje akcionog plana, pre svega Ministarstva prosvete, jer danas ne možete imati, recimo, strategiju razvoja IT industrije bez promena u obrazovnom sistemu. S druge strane, takođe, ne možete razvijati automobilsku industriju bez pojačavanja kadrova u toj oblasti", naveo je on.

Naglasivši važnost sinergije svih činilaca u društvu, a posebno univerziteta, u realizaciji akcionog plana, Ljubić je naveo da je jasno koji su sektori industrije u ovom trenutku prioritetni za državu, ali da to ne znači da se neće baviti i drugim industrijskim granama.

U okviru procesa reindustrijalizacije, prema njegovim rečima, predviđene su razne vrste podsticaja i pomoći preduzećima - od razvijanja industrijskih parkova, pomoći oko poreza i doprinosa, zdravstvenog osiguranja, i u mnogim drugim elementima zavisno od vrste industrije.

Ljubić je istakao da je reindustrijalizacija u Srbiji uveliko u toku, i da se za sada najdalje otišlo u automobilskoj industriji, gde pored Fijata, radi 150 najznačajnijih svetskih kompanija koje proizvode autokomponente.
"Ono što je suštinski bitno, ne rade sve za Fijat. Jedan deo njih radi za Fijat, dok određene kompanije imaju proizvodnju u Srbiji i rade isključivo za izvoz", precizirao je državni sekretar.

Podsticanje izvoza Fijata i drugih kompanija iz automobilske industrije, podsticanje izvoza softera, poljoprivrednih proizvoda, posebno posle sprovođenja plana navodnjavanja, smanjiće spoljnotrgovinski deficit zemlje i doneti nova radna mesta, rekao je on, i dodao da se ove godine samo od Fijata očekuje dve milijarde evra izvoza, i još milijardu od izvoza autodelova.
"Omogućićemo i da veliki broj malih i srednjih preduzeća, koja čine 'kičmu' privrede, dobije mogućnost da radi za velike sisteme i sinergijom ta dva faktora, velikih kompanija i malih i srednjih preduzeća, učinićemo da u ovoj godini, broj nezaposlenih prestane da raste, i da se u narednim godinama postepeno povećava broj zaposlenih", zaključio je Ljubić.

Tagovi: Industrija, društvo

Share