Premijer obećao: Nema više štednje u Grčkoj

Premijer Grčke Antonis Samaras obećao je danas svojoj recesijom pogođenoj državi da neće više biti mera štednje, u vreme kada su međunarodni kreditori produžili pregled..

Tanjug, I. Antić, ilustracija

ATINA - Premijer Grčke Antonis Samaras obećao je danas svojoj recesijom pogođenoj državi da neće više biti mera štednje, u vreme kada su međunarodni kreditori produžili pregled ključnih reformi u Grčkoj.
"Neće više biti mera štednje. Čim privredni rast bude ostvaren, počeće mere olakšanja", poručio je premijer, a prenela agencija Frans pres.

Samaras je, međutim, napomenuo da grčka ekonomija još nije izašla sa "intenzivne nege, još nije izašla iz bolnice". Predstavnici takozvane "trojke" kreditora, Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, trenutno u Atini proveravaju korake koje je Grčka preduzela da ispuni obaveze u okviru programa pomoći koja joj je odobrena.

Problematične stavke sa kojima Atina tek treba da se izbori su smanjenje broja radnika u javnom sektoru, ubrzanje privatizacije i dokapitalizacija četiri najveće banke.

Inspektori "trojke" produžili su boravak u Atini za nedelju dana i otkazali zakazani sastanak sa Samarasom. Premijer je, međutim, naveo da nema problema u pregovorima. Prema uslovima dogovorenim u okviru programa pomoći, Grčka treba da ukine 25.000 radnih mesta u javnom sektoru ove godine i ukupno 150.000 do kraja 2015.

Prezadužena Grčka prolazi kroz šestu godinu recesije i oslanja se na paket međunarodne pomoći da bi izbegla bankrot. Povratak privrednog rasta, ranije prognoziran za 2012, sada se ne očekuje pre 2014.

EU i MMF su, od 2010, za pomoć Grčkoj odvojili 240 milijardi evra. Isplata sledeće tranše pomoći, vredne 2,8 milijardi, predviđena je za kraj marta.

Tagovi: Grčka, ekonomska kriza, štednja, recesija

Share