Svetska banka od Hrvatske traži makroekonomsku stabilnost

Svetska banka od hrvatske vlade očekuje da osigura makroekonomsku stabilnost države kroz fiskalnu konsolidaciju, i to prvenstveno na strani rashoda...

Foto Tanjug, Lj. Janković

ZAGREB - Svetska banka od hrvatske vlade očekuje da osigura makroekonomsku stabilnost države kroz fiskalnu konsolidaciju, i to prvenstveno na strani rashoda, poručila je nova direktorka Svetske banke za srednju Evropu i baltičke zemlje Mamta Murti.

Fiskalna konsolidacija treba da se temelji na smanjivanju javne potrošnje, rekla je Murti, koja je uverena da će Vlada to uskoro i učiniti, bez obzira na nedavnu izjavu premijera Zorana Milanovića kako je u Hrvatskoj "gotovo s rezovima", prenosi regionalni portal Seebiz.

"Ohrabrena sam najavom ministra finansija Slavka Linica da će se fiskalna konsolidacija sprovesti kroz rebalans državnog budžeta, koji će biti predstavljen u Hrvatskom saboru sredinom ili krajem marta", izjavila je novinarima Murti koja je prvi put posetila Hrvatsku nakon što je 1. februara preuzela novu dužnost.

Makroekonomska i fiskalna stabilnost daće signal tržištima da Vlada ozbiljno misli, ali treba raditi i na povećanju konkurentnosti hrvatske privrede, strukturnim reformama i izvlačenju što veće koristi od skorog članstva u EU, smatra Murti.

Ona je naglasila da je Hrvatska ostvarila napredak u procesu pristupanja EU, ali da članstvo samo po sebi neće biti dovoljno. Svetska banka i dalje će biti partner Hrvatskoj i pružati joj pomoć u nastojanjima da pokrene privredni oporavak i povuče što više sredstava iz zajedničkih fondova, ssto bi trebalo da podstakne investicije, dadala je Murti.

Tagovi: Svetska banka, Hrvatska

Share