Prijavljivanje preduzeća za otpis kamata do 31. marta

Direktor Poreske uprave Ivan Simič izjavio je danas da je rok za prijavljivanje preduzeća za tzv. poresku amnestiju, odnosno uslovni otpis kamata, produžen do 31. marta.

Foto Tanjug, Z. Žestić (ilustracija)

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave Ivan Simič izjavio je danas da je rok za prijavljivanje preduzeća za tzv. poresku amnestiju, odnosno uslovni otpis kamata, produžen do 31. marta.

Simič je u izjavi novinarima, istakao da će tek posle 1. aprila Poreska uprava imati podatke koliko se preduzeća prijavilo. Prethodni rok za prijavljivanje bio je 31. januar. Ministarstvo finansija i privrede pozvalo je 29. januara poreske obveznike da, ukoliko žele da steknu uslov za otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga, uplate tekuće poreske obaveze za novembar i decembar prošle i januar ove godine, prema sopstvenoj evidenciji.

Savetnik za poresku politiku u Ministarstvu finansija i privrede Milica Bisić rekla je tada da privrednici i građani, koji zaključno sa 31. oktobrom 2012. imaju poreska dugovanja, mogu steći uslov na otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga.Napominjući da je interesovanje značajno i kod velikih preduzeća, a pre svega kod preduzetnika, ona je istakla da je problem što su se u filijalama Poreske uprave stvorile velike gužve, pa postoji opasnost da svi oni koji bi želeli da se kvalifikuju za poresku amnestiju i plate tekuće obaveze ne mogu da dobiju sravnjeno stanje.

Ona je tada naglasila da rok ne može da bude produžen nikakvom odlukom osim izmenom zakona, koji je čvrsto definisao 31. januar kao rok, i jedini razlog iz kojeg bi neko mogao da ga propusti, a želi da se kvalifikuje za poresku amnestiju, jeste da nema vremena da dobije sva stanja iz Poreske uprave.Tagovi: porez, Poreska uprava, Ivan Simič

Share