Hravtski Merkator pretvara dug u kapital

ZAGREB - Trgovački lanac "Merkator-H" saopštio je danas da je u toku postupak dokapitalizacije tog društva u vrednosti 15,6 miliona evra, i to pretvaranjem duga...

Foto Merkator

ZAGREB - Trgovački lanac "Merkator-H" saopštio je danas da je u toku postupak dokapitalizacije tog društva u vrednosti 15,6 miliona evra, i to pretvaranjem duga u kapital.

U saopštenju kompanije, koje prenosi poslovni portal seebiz, navodi se da će postupak dokapitalizacije trajati oko 14 dana, i da će biti realizirovan pretvaranjem duga u kapital, što ima za cilj poboljšanje adekvatnosti kapitala "Merkatora-H".

"Merkator-H" posluje na području Hrvatske, i deo je slovenačke Mercator grupe.

Slovenački trgovački lanac je krajem januara objavio nerevidirane rezultate za prošlu godinu prema kojima je Mercator grupa u 2012. ostvarila oko 2,9 milijardi evra prihoda od prodaje, što je 0,4 odsto više nego u 2011. godini, ali i gubitak od 103,6 miliona evra.

Samo četvrtina gubitka je iz poslovanja, a tri četvrtine gubitka predstavljaju otpisi i revalorizacija imovine i nekretnina, naveli su tada iz "Merkatora".

Hrvatski mediji su juče preneli da hrvatski ogranak "Merkator"a sve teže plaća obaveze dobavljačima, i da su zbog toga neki dobavljači prestali da mu isporučuju robu, što je kompanija istog dana demantovala.
"Dve trećine dospelih obveza prema dobavljačima podmiruju se u roku od 30 dana, a preostali deo odnosi se na kontraposlove, odložene poslove, a tek manji deo navedenog odnosi se na odlaganje zbog likvidnosnih prepreka", navedo je"Merkator-H" u saopštenju.

Tagovi: Merkator, Hrvatska, dokapitalizacija

Share