Za subvencije u agraru u Beogradu 75 miliona dinara

Za subvencije u agraru na teritoriji Beograda ove godine je izdvojeno ukupno 75 miliona dinara, a prioritet je dat unapređenju voćarske i povrtarske proizvodnje...

Tanjug, F, Krainčanić, ilustracija

BEOGRAD - Za subvencije u agraru na teritoriji Beograda ove godine je izdvojeno ukupno 75 miliona dinara, a prioritet je dat unapređenju voćarske i povrtarske proizvodnje, izjavio je gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković.

On je naveo da će najviše sredstava iz gradskog budžeta za 2013. biti odvojeno za realizaciju projekta "Zeleni prsten" koji je započet pre tri godine i koji je dao je rezultate.

"Na teritoriji grada je 167 sela. Akcionim planom smo predvideli da se voćarstvom bave poljoprivredni proizvođači u Grockoj, Ritopeku, Boleču, Zaklopači, Begaljici, Brestoviku", precizirao je Janković. 

Kako je objasnio, oni imaju najbolje geografske mogućnosti za tu vrstu proizvodnje, a prema istraživanjima, na ovom području godišnje može da se proizvede 65.000 tona voća.

"Razvoj povrtarstva predviđen je u već tradicionalno povrtarskim selima - Slancima, Velikom Selu. Turizam, zajedno sa agrarom, razvijaće se u selima pod Kosmajem. Ratarska i povrtarska proizvodnja planiraju se u Mladenovcu, Surčinu", dodao je Janković.

Akcionim planom  planirana je obnova rada hladnjače u Boleču i preduzeća Voćarske plantaže, kao i dalje ulaganje u sisteme za navodnjavanje, davanje zemlje u zakup, podizanje novih voćnjaka, protivgradnih mreža, novih plastenika, udruživanje proizvođača u asocijacije, sertifikacija proizvodnje, edukacija proizvođača.    

Najznačajniji projekat grada, kako je naglasio Janković za list "Poljoindustrija" koji izdaje Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB), jeste upravo prihvatanje PKB i briga o njegovom razvoju.

"PKB je najveći proizvođač mleka u zemlji i njegov razvoj mora ići u tom pravcu. Izgradnja novih farmi je garant daljeg razvoja u tom pravcu. Kvalitetna mlečna grla sa farmi PKB, realizacijom projekta unapređenja stočarske proizvodnje (koji će se i ove godine sprovesti) na nivou grada, gde grad plaća 75 odsto od cene junice, naći će se u stajama stočara koji planiraju da se bave proizvodnjom mleka", kazao je Janković.

Pored dva hektara koje ima, u narednom periodu PKB bi trebalo da ima još 20 hektara pod plastenicima, kako bi bio veliki proizvođač povrća za domaće tržište i izvoz.

"Takođe, grad vidi PKB i kao partnera za pokretanje proizvodnje u voćarskim plantažama", dodao je Janković, i rekao da će Grad ove godine davati u višegodišnji zakup državnu zemlju koja nije za ratarstvo i obradu a za podizanje voćnjaka i a na period od dvadeset godina, dodao je Janković.

U te svrhe je ovog proleća planirano da se 4.453 hektara zemlje ponudi u zakup po veoma povoljnim uslovima, kazao je Janković.

Tagovi: Beograd, agrar, subvencije

Share