Počeo Startap vikend u Beogradu

Dvodnevni Startap vikend, namenjen svima koji su zainteresovani za pokretanje malih inovativnih biznisa, počeo je večeras u Beogradu, i predstavlja idealnu priliku za upoznavanje potencijalni partnera ili pronalazak dodatnih izvora finansiranja za već kreirane ideje.

Tanjug video

BEOGRAD - Dvodnevni Startap vikend, namenjen svima koji su zainteresovani za pokretanje malih inovativnih biznisa, počeo je večeras u Beogradu, i predstavlja idealnu priliku za upoznavanje potencijalni partnera ili pronalazak dodatnih izvora finansiranja za već kreirane ideje.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević, u izjavi Tanjugu, kazao je da organizovanje ovakvih skupova podstiče razmenu ideja, inovativnost i kreativnost kod mladih ljudi.

Zato, prema njegovim rečima, Ministarstvo podržava ovakve skupove i radi na razvijanju raznih programa koji su usmereni na promociju i podsticaj ovakvih događaja i ideja kod mladih ljudi.

Kako je naveo, Startap vikend, koji se organizuje prvi put u Srbiji, dosta pomaže u razvoju naše ekonomije i stavlja IT u centar pažnje.

''Razvoj bilo koje države u 21. veku, bez masovne primene IT je nezamisliv i ukoliko Srbija želi da postane moderna država, koja je spremna da odgovori na izazove 21. veka neophodno je da u osnovi svoje ekonomije ima razvoj IT sektora i industrije'', kazao je Lazarević.

Ekonomija 21. veka je ekonomija znanja i zasniva se na inovacijama i na razvoju velikog broja malih kompanija, smatra Lazarević.

On je podsetio da su mnoge velike kompanije, kao što su "Gugl" i "Majkrosoft", upravo nastale na idejama dva-tri čoveka, a potom su prerasle u multinacionalni nivo.

Direktor kompanije "Orion Telekom" Slobodan Đinović je Tanjugu kazao da je ideja startap kompanije veoma popularna kod mladih ljudi.

Ovakvi događaji su, prema njegovim rečima, interesantni jer u Srbiji nema mnogo klasičnih startap kompanija za koje se može reći da su postigle veliki uspeh, smatra Đinović.

Đinović je kazao da ga ovaj Startap podseća na vreme od pre desetak godina kada je i on počeo da se bavi razvojem kompanije, samo su tada okolnosti bile malo teže.

On je naveo da u Srbiji postoje firme koje prave sjajne proizvode koji se reklamiraju širom sveta i stvaraju veliki novac, a u njima radi 10 do 15 ljudi, dodavši da takve ideje treba dodatno osnažiti.

"Kada sam ja počinjao, na nekoliko treninga u inostranstvu mi je rečeno da treba voditi računa o novcu, netvorkingu i o tome da nikada nema odustajanja. Ako imaš plan, ideju, disciplinu i postoji jedinstvo među ljudima koji dele zajedničku ideju, onda bi taj plan trebao da funkcioniše'', naglasio je Đinović.

Zato, ako osnažimo te tri stvari, možemo da počnemo neke nove, interesantne poslove koji mogu da donesu dosta dobra svima, zaključio je Đinović.

Video galerija:

Tagovi: Startap vikend, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija

Share