Rast privrede SAD duplo brži od zvanično prikazanog?

Američka privreda već godinama raste po dvostruko većoj stopi nego što se to prikazuje u zvaničnim podacima Biroa za ekonomske analize SAD, tvrdi grupa ekonomista sa Unverziteta u Pensilvaniji.

Foto www.sxc.hu/svilen001 , ilustracija

VAŠINGTON - Američka privreda već godinama raste po dvostruko većoj stopi nego što se to prikazuje u zvaničnim podacima Biroa za ekonomske analize SAD, tvrdi grupa ekonomista sa Unverziteta u Pensilvaniji.

Ekonomisti tog Univerziteta su optužili državni Biro za ekonomske analize da ne vodi dovoljno računa, prilikom utvrđivanja nivoa privrednog rasta, o svim statističkim pokazateljima, kao  i da radi "po metodologiji kamenog doba", predlažući vlastitu formulu koja, kako navode, daje znatno realnije podatke o stvarnoj ekspanziji najveće svetske privrede.

Prema toj formuli, stvarni nivo privredne aktivnosti SAD, koji su ekonomisti iz Pensilvanije nazvali "BDP plus", se utvrđuje ne samo prema  podacima o prihodima i rashodima, dobijenim na osnovu analize poslovanja kompanija i informacija o realizaciji poreza, već i na pomoću pokazatelja o nivou nezaposlenosti koji se obično ne uzimaju u obzir.

Računica stručnjaka sa Unverziteta u Pensilvaniji pokazuje da je američki BDP u trećem kvartalu ove godine uvećan tri odsto, ili dvostruko više nego što je izračunao Biro za ekonomske analize.

I privredni rast koje su SAD ostvarile u postkriznom periodu, dakle u razdoblju od proteklih pet i po godina, bio je takođe osetno veći nego što je zvanično prikazivan, navode analitičari sa Unverziteta u Pensilvaniji.

Takve računice izgleda da su ozbiljno shvatile i američke monetarne vlasti, jer je podatke naučnika iz Pensilvanije na svom sajtu objavila i podružinica Uprave federalnih rezervi SAD u Filadelfiji.

U pomenutoj analizi ekonomista iz Pensilvanije se, inače, podseća da prema ekonomskoj teoriji obim potrošenih i zarađenih sredstava građana i kompanija mora biti u potpunoj ravnoteži. U praksi se, međutim, to retko dešava. Ponekad razlika između obima BDP po rashodima i BDP po prihodima dostiže velike razmere.

Tako je tokom 2001. u SAD, naprimer, razlika između ta dva pokazatelja bila oko sedam odsto. U prvom kvartalu te godine američki ?DP je po rashodima uvećan 1,1 odsto, dok je BDP po prihodima istovremeno porastao 8,1 procenat, u odnosu na isto period prethodne godine.

Već u sledećem, drugom, kvartalu iste godine situacija se drastično promenila, jer je BDP po ostvareninm rashodima uvećan oko 7,5 odsto, a po prihodima svega 2,2 procenta.

Mnoge zemlje zbog toga pokušavaju da tu ekonomsku anomaliju uzmu u obzir kada obračunavaju podatke o vlastitom BDP, ističe ekonomisti Pensilvanijskog unverziteta, navodeći kao primer Australiju, Nemačku i Veliku Britaniju.

Tagovi: Rast, privreda SAD, Unverzitet u Pensilvaniji

Share