STO postigao globalni trgovinski sporazum

Ministri trgovine zemalja članica Svetske trgovinske organizacije (STO) odobrili su rano jutros trgovinski sporazum, koji bi trebalo da udahne nov život toj organizaciji i povećati globalnu trgovinu za 1.000 milijardi dolara.

AP Photo/Firdia Lisnawati

BALI- Ministri trgovine zemalja članica Svetske trgovinske organizacije (STO) odobrili su rano jutros trgovinski sporazum, koji bi trebalo da udahne nov život toj organizaciji i povećati globalnu trgovinu za 1.000 milijardi dolara.

"Tako je dogovoreno", izjavio je indonežanski ministar trgovine, Gita Virdžavan na konferenciji STO na Baliju, posle teških pregovora koji su  potrajali do ranih jutarnjih časova, prenosi Frans pres.

Više od četiri dana razgovora rezultiralo je prvim globalnim trgovinskim sporazumom STO od njenog osnivanja 1995. godine.

Ovaj sporazum predviđa labavljenje carinskih barijera, za koje pojedini ekonomisti procenjuju da bi mogle doneti svetskoj ekonomiji podsticaj od 1.000 milijardi dolara.

"Prvi put u našoj istoriji, STO je zaista ispunio zadatak", izjavio je generalni direktor STO, Roberto Azevedo po završetku skupa.

Prema njegovim rečima, ovaj sporazum bi mogao imati važnu simboličku vrednost za nadanja STO u obnavljanje Doha runda pregovora čiji je cilj kreiranje zajedničkih propisa za 150 članica STO u brojnim oblastima.

"Odluke koje smo doneli ovde su važan korak ka završetku Doha runda pregovora", poručio je Azevedo, i istovremeno izrazio zabrinutost oko sve većeg broja alternativnih regionalnih trgovinskih paktova.

 

Tagovi: STO, Indonezija, Bali, trgovinski sporazum, Gita Virdžavan, generalni direktor STO Roberto Azevedo

Share