Otkucava sat za sporazum STO

Ministri trgovine sa svih strana sveta pokrenuli su danas žučnu raspravu u pokušaju da sačuvaju paket trgovinskih mera poslednjeg dana sastanka Svetske trgovinske organizacije (STO), koja upozorava da bi neuspeh da se postigne...

AP/Edgar Su, Pool, ilustracija

BALI - Ministri trgovine sa svih strana sveta pokrenuli su danas žučnu raspravu u pokušaju da sačuvaju paket trgovinskih mera poslednjeg dana sastanka Svetske trgovinske organizacije (STO), koja upozorava da bi neuspeh da se postigne dogovor mogao trajno da ugrozi njen opstanak.   

Novi šef STO, Brazilac Roberto Azevedo, apeluje da se na Baliju dogovori skromniji paket mera, koji bi uključivao poljoprivredne subvencije, prenosi agencija Frans pres.

Azevedo se nada da bi takav paket kupio vreme dok Doha runda pregovora, namenjena uklanjaju trgovinskih barijera u svetu, ne bude oživljena.         

Ministri članica STO upozorili su da bi neuspeh konferencije na Baliju predstavljao "ekser u kovčeg" namera STO da liberalizuje trgovinu kroz Doha rundu, lansiranu 2001. godine u katarskoj prestonici u cilju kreiranja zajedničkih propisa za 159 članica STO u brojnim oblastima, koji bi pogodovali kako bogatim, tako i siromašnim zemljama.  

Ministarka trgovine Francuske Nikol Brik poručila je da će, ako pregovori budu neuspešni, za to biti odgovorna Indija. Insistiranje Nju Delhija da mu se omogući da formira zalihe i subvencioniše žito za milione siromašnih i gladnih predstavlja kamen spoticanja na konferenciji STO. Indijski ministar trgovine Anand Šarma odbacio je pozive na kompromis, ali i ukazao da ne namerava da prekine pregovore.        

SAD i druge zemlje veruju da bi nagomilane zalihe žita iz Indije mogle da završe na globalnim tržištima i da poremete cene. Indija, pak, traži da bude na neodređeno vreme isključena iz eventualnog sporazuma STO na tu temu, dok predloženi paket mera zahteva ograničeni period za isključenje.

"Protivljenje SAD zahtevu Indije je licemerno", navodi Timoti Vajs iz Instituta za globalni razvoj i zaštitu životne sredine američkog univerziteta Tafts, ukazujući na ogromnu mrežu podrške koju Vašington pruža američkim poljoprivrednicima.      

"SAD prozivaju Indiju zbog programa osiguranja hrane, iako Indija ima 10 puta više korisnika pomoći, a po osobi im pruža manje od četvrtine hrane u odnosu na onu koju svojim korisnicima obezbeđuju SAD, odnosno svega jednu šestinu sume koju dobija prosečni američki farmer", navodi Vajs u tekstu koji kruži među okupljenima na Baliju.      

"Amerika troši oko 75 milijardi dolara godišnje na program pomoći u hrani, kojim se u proseku deli 240 kilograma žita po svakom od 47 miliona korisnika. Pre nego što je proširila svoj program, Indija je pomagala 474 miliona mnogo gladnijih korisnika sa svega 58 kg žita po osobi", kaže Vajs.

Tagovi: STO, Bali, samit, trgovina

Share