Majkrosoft štiti korisnike od špijuniranja

Majkrosoft je najavio da će preduzeti mere koje će naterati službene vlasti da koriste isključivo legalne načine dobijanja podataka od korisnika ove kompanije, umesto tajnih, pa čak i ilegalnih procesa dobijanja podataka.

www.sxc.hu/sqback, ilustracija

BEOGRAD - Majkrosoft je najavio da će preduzeti mere koje će naterati službene vlasti da koriste isključivo legalne načine dobijanja podataka od korisnika ove kompanije, umesto tajnih, pa čak i ilegalnih procesa dobijanja podataka kakve je, na primer, sprovodila američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA).                 

Kako prenosi portal bug.hr, reč je o tri mere koje Majkrosoft namerava da implementira protiv, kako oni naglašavaju, stalne sofisticirane pretnje nadzora korisnika.               

Prva mera, koja bi trebala biti u potpunosti uvedena do kraja 2014. godine, uključuje sveobuhvatni proces enkripcije većine Majkrosoftovih servisa kao što su Outlook.com, Office 365, SkyDrive ili Windows Azure.     

Planirana je implementacija 2048-bitnog RSA ključa, enkripcija podataka koji se prenose između korisnika i Microsofta, kao i komunikacija između Microsoftovih data centara. Druga mera se uglavnom odnosi na kompanije i državne organizacije - Majkrosoft će preduzeti sve pravne mere kojima će pokušati da blokira zahteve za ličnim podacima korisnika koji ne dopuštaju da Majkrosoft obavesti korisnike pre nego njihove podatke dostavi nadležnim institucijama.                        

Treći korak je proširenje obima programa koji omogućava korisnicima iz državnih organizacija da pristupe izvornom kodu Majkrosoftovog softvera.                       

Planirani su otvoreni "centri transparentnosti" u Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi koji će korisnicima iz državnih organizacija omogućiti lakši pristup Majkrosoftovom kodu.

 

Tagovi: Majkrosoft, špijuniranje, zaštita

Share