Nafta skuplja zbog dobrih vesti iz SAD

Cene nafte su danas porasle, nakon vesti da su zalihe u SAD, najvećem potrošaču "crnog zlata", smanjene, navode analitičari.

AP/Richard Drew, File, ilustracija

NJUJORK/LONDON - Cene nafte su danas porasle, nakon vesti da su zalihe u SAD, najvećem potrošaču "crnog zlata", smanjene, navode analitičari.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u januaru je na merkantilnoj berzi u Njujorku poskupeo za jedan cent na 97,39 dolara po barelu, dok je ista količina severnomorske nafte tipa "brent" na tržištu u Londonu koštala 111,29 dolara, odnosno 31 cent više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenosi Frans pres.

Vašington je juče saopštio da su zalihe sirove nafte prošle nedelje neočekivano pale, prvi put od sredine septembra. Cene nafte dobile su podršku i u vidu revizije američkog privrednog rasta iz trećeg kvartala na čak 3,6 sa 2,8 odsto, koliko se prvobitno procenjivalo.

Evropska "brent" nafta poskupela je zbog zabrinutosti oko mogućeg prekida dostave preko Severnog mora, nakon što je olujno nevreme pogodilo sever Evrope. U oluji s uraganskim naletima vetra koja je juče najpre pogodila Veliku Britaniju, a potom i Nemačku i skandinavske zemlje, poginulo je pet osoba, poremećen je avio-saobraćaj, zaustavljeni vozovi i trajekti, dok je na desetine hiljada domova ostalo bez struje.

Tagovi: Svet, cene, nafta, SAD

Share