Gasprom: Izgradnja Južnog toka se nastavlja po planu

Kompanija "Gasprom" saopštila je večeras da će se izgradnja Južnog toka nastaviti po planu i u potpunoj saglasnosti sa lokalnim zakonima i međunarodnim standardima.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

BEOGRAD - Kompanija "Gasprom" saopštila je večeras da će se izgradnja Južnog toka nastaviti po planu i u potpunoj saglasnosti sa lokalnim zakonima i međunarodnim standardima.

Kako je saopšteno Tanjugu u "Gaspromu", sadržaj međudržavnih ugovora koji se odnose na Južni tok je godinama dostupan javnosti, zbog čega su u toj kompaniji "iznenađeni i razočarani" što je Evropska komisija izrazila zabrinutost oko realizacije tog projekta tek sada, nakon što su radovi počeli.

Zamenik generalnog direktora za unutrašnje energetsko tržište u Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhart rekao je juče u Briselu, na konferenciji o Južnom toku, da su bilateralni ugovori koje je ruski "Gasprom" zaključio sa zemljama uključenim u Južni tok, među kojima je i Srbija, protivni propisima EU i da o njima te zemlje moraju ponovo da pregovaraju.

Kako navode iz "Gasproma", standardna je praksa da se velike prekogranične investicije podrže međudržavnim ugovorima kako bi se obezbedila pravna sigurnost i stabilnost za investitore.

"Mi nismo potpisnici ovih ugovora, ali njihov sadržaj je već godinama dostupan javnosti i zato smo iznenađeni i razočarani da je Komisija izrazila svoju zabrinutost tek sada, nakon što su radovi na izgradnji gasovoda već počeli. Ovaj neugodan tajming je još manje razumljiv ako se uzme u obzir da je Južnom toku dodeljen status nacionalnog prioriteta u nekoliko zemalja članica EU", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da preostala regulatorna pitanja koja se tiču primene energetskog zakona EU mogu biti razjašnjena paralelno sa izgradnjom.

"Mi smo sada postigli dogovor sa EU regulatornim telima o gasovodu OPAL, koji predstavlja kopneni deo Severnog toka. Verujemo da je moguće iskoristiti iskustva stečena u ovom oduženom procesu kako bi se brzo ustanovio funkcionalan regulatorni okvir za kopneni deo Južnog toka", zaključuje se u saopštenju.

Tagovi: Gasprom, Južni tok, izgradnja, nastavak

Share