Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro je u četvrtak oslabio, nakon istraživanja koje pokazuje da se ekonomija evrozone bori sa lošijim podacima od očekivanih o poslovnoj aktivnosti Nemačke, tako da se pojavljuju nove sumnje u oporavak najveće evropske ...

Rajfajzen banka

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Evro je u četvrtak oslabio, nakon istraživanja koje pokazuje da se ekonomija evrozone bori sa lošijim podacima od očekivanih o poslovnoj aktivnosti Nemačke, tako da se pojavljuju nove sumnje u oporavak najveće evropske ekonomije.

Sve veća zabrinutost oko bankarskog kolapsa i neizvesnosti na Kipru nadvila se nad evrozonom. Ali čak i pre nego što je situacija na Kipru eskalirala, poslednje činjenice pokazuju da je ekonomija evrozone usred dubljeg usporavanja i sa malo znakova koji ukazuju na oporavak.

Evro je oslabio na dnevni minimum od 1,2879 dolara, što je blizu četvoromesečnog minimuma od 1,28435 dolara, koji je zabeležen u utorak, pre nego što se oporavio na 1,2915 dolara. Evro je takode zabeležio petonedeljni minimum u odnosu na britansku funtu i u jednom momentu oslabio više od 1 procenta u odnosu na jen.

Podaci o istraživanjima poslovne aktivnosti koji su objavljeni u četvrtak pokazuju da je ekonomski pad evrozone produbljen u martu, suprotno očekivanjima o skromnom poboljšanju, obzirom da je većina investitora zabrinuta oko usporavanja rasta u Nemačkoj. Podaci o nemačkom PMI indeksu koji prati nivo proizvodnje su pali u martu, iako se držao iznad 50, linije koja razdvaja rast od kontrakcije.

Ali ekonomija Francuske, koja je druga po veličini u evrozoni je takođe oslabila, na četvorogodišnji minimum.Dolar je oslabio za 0,8 procenata na 95,25 jena sa namerom azijskih centralnih banaka da kupe dolar periodično kada dostigne minimum.

Tagovi: Rajfajzen banka, dinar, evro, devizni kurs

Share