Uticaj smanjenja REPO stoka na vrednost dinara

Blago slabljenje dinara danas na nivo od 111,56 dinara za jedan evro, nakon šest uzastopnih dana rasta, moguće je rezultat smanjenja REPO stoka za 10 milijardi na 60 milijardi dinara na jučerašnjoj aukciji, ocenjuje istraživački tim ...

Hypo Alpe Adria

BEOGRAD- Blago slabljenje dinara danas na nivo od 111,56 dinara za jedan evro, nakon šest uzastopnih dana rasta, moguće je rezultat smanjenja REPO stoka za 10 milijardi na 60 milijardi dinara na jučerašnjoj aukciji, ocenjuje istraživački tim Hypo Alpe Adria banke.

Ponude banaka su premašile povučeni iznos (89 milijardi dinara), dok je prosečna kamatna stopa ostala nepromenjena u odnosu na prošlu nedelju, tj. na 9,29 procenata. Ovo smanjenje REPO stoka, koje je dodatno podiglo dinarsku likvidnost u sistemu, po svemu sudeći je nađačalo apresijacione faktore, među kojima su i jučerašnji prilivi po osnovu aukcije dvogodišnjih trezorskih zapisa u vrednosti 50 miliona evra, ukazuju ekonomski stručnjaci Hypo banke.

Naime, na jučerašnjoj aukciji prodat je ceo obim emisije, dok je ponuda investitora bila relativno mala (premašila je plasirani obim za svega 1,2 puta). Prinosi su ostali na istom nivou, od 4,875 procenata, kao na prethodnoj aukciji obveznica iste ročnosti održanoj krajem decembra 2012.

Tagovi: dinar, evro, REPO stok, Hypo Alpe Adria banaka, aukcija

Share