Radulović: Do kraja godine izmene Zakona o radu

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da će nameti na rad sigurno biti smanjeni, da se razgovara o tome koliko bi to smanjenje moglo da iznosi, i najavio izmene zakona o radu do kraja godine.

Tanjug, N. Jovanović

BEOGRAD- Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da će nameti na rad sigurno biti smanjeni, da se razgovara o tome koliko bi to smanjenje moglo da iznosi, i najavio izmene zakona o radu do kraja godine.

"Ne postoji nikakvo neslaganje oko toga da namete na rad treba značajno smanjiti, a  pitanje je koliko može do kraja godine, a koliko sledeće i 2015. godine, i o  tome se razgovara", rekao je on na okruglom stolu "Stavovi poslodavaca o aktuelnoj privrednoj politici u Srbiji", u Pres centru Tanjuga.

Pitanje je, kako navodi Radulović, koje teške mere štedenje treba odabrati a da se teškoće ne prelome preko leđa najsiromašnijih građana.

"Prvi prioritet je naći trošnje koje je bacanje para i smanjiti to trošenje. Treba uraditi analizu, pronaći rezerve, i neke druge poreze povećati", kazao je on, ocenjujući da  poreske reforme treba pokrenuti što pre i u što većem obimu.

Ministar nije mogao da govori o konkretnim merama Vlade Srbije, ali je rekao da će one biti predstavljene početkom oktobra, da će biti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne, i da će postojati dinamika sprovođenja tih mera.

Radulović je napomenuo da se izmene zakona o radu, planiranju i izgradnji, stečaju i privatizaciji očekuju do kraja godine. Sa smanjenjem nameta na rad mora se promeniti i Zakon o radu, jer te dve mere zajedno, kako je rekao, "čine meru koja će pospešiti zapošljavanje".

Prema nejgovim rečima, razvoj srpske privrede će se bazirati na domaćoj privredi.

"Moramo da se okrenemo ka domaćoj privredi koja zapošljava i doprinosi privrednom rastu", kazao je Radulović i dodao da je  okretanje ka prozivodnji i izvozu jedini održivi način napretka.

Najbolje subvencije su, smatra on, smanjenje nameta koje će podstaći zapošljavanje.

"Mera za rast nisu subvencije, već rasterećenje privrede, koje ide ravnopravno svima, oni koji zapošljavaju više dobiće veće rasterećenje, i mi želimo da domaća prozivodnja bude konkurentnija od uvoza", rekao je Radulović.

Ministar je ocenio da se sistem subvencija mora promeniti i u obimu i u strukturi, i da to mora postepeno da se radi. 

Tagovi: Saša Radulović, Zakon o radu, poslodavci, zarade, zaposleni

Share