EU finansira inovacije u Srbiji

Tehnološke kompanije iz Srbije mogu da se do 15. aprila prijave za učešće u dva programa za rani razvoj i inovacionu delatnost, koje Evropska unija finansira i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

sxc.hu, pawel_231, ilustracija

BEOGRAD - Tehnološke kompanije iz Srbije mogu da se do 15. aprila prijave za učešće u dva programa za rani razvoj i inovacionu delatnost, koje Evropska unija finansira i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

 Programi se realizuju u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, čija je ukupna vrednost 8,4 miliona evra, a finansira se iz predpristupnih fondova EU. Program ranog razvoja finansira do 85 odsto ukupnih troškova projekta za aktivnosti kao što su dokazivanje koncepta, izrada prototipa i priprema poslovnih planova, u iznosu do 80.000 evra. Grant se daje za projekte koji su planirani za period do 12 meseci.

Program sufinansiranja inovacija finansira do 70 odsto ukupne vrednosti projekta u oblasti tehnološkog razvoja i komercijalizacije, u ukupnom iznosu do 300.000 evra.Grant se daje za projekte čije je trajanje 24 meseca. Konačnu odluku o finansiranju projekata doneće nezavisna Ekspertska komisija  Fonda za inovacionu delatnost, na osnovu izveštaja međunarodnih recenzenata.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacionu delatnost, Ljiljana Kundaković,  istakla je da su osnovni ciljevi programa povećanje investicija u istraživanje i razvoj, i istovremeno smanjenje komercijalnog rizika za preduzeća koja se bore da razviju svoje inovativne proizvode i usluge i plasiraju ih na tržište.

 Fond je sa radom počeo 2011. godine, a prošle godine je za pomenute programe na osnovu javnog poziva izabrano 25 kompanija koje su dobile sredstva za raznovrsne projekte, podsetila je Kundaković na skupu organizovanom tim povodom u Privrednoj komori Beograda.

 Prijave i detaljnije informacije mogu se naći na internet adresi www.inovacionifond.rs.

Tagovi: EU, tehnologija, inovacije, Srbija

Share