Rast u prerađivačkoj industriji Vojvodine

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izjavio je danas da se beleži rast u prerađivačkoj industriji u Vojvodini kao i da postoje drugi pozitivni privredni pokazatelji, koji su razlog za optimizam.

Foto Tanjug video, ilustracija

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izjavio je danas da se beleži rast u prerađivačkoj industriji u Vojvodini kao i da postoje drugi pozitivni privredni pokazatelji, koji su razlog za optimizam.

Vasin je na sednici na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta rekao da su u spoljno-trgovinskoj razmeni Vojvodine prilike donekle povoljnije u odnosu na Republiku, saopšteno je na internet stranici pokrajinske vlade.

Pokrajinski socijalno-ekonomski savet usvojio je izveštaj Privredne komore Vojvodine (PKV) za prošlu godinu u kojem je konstatovana stagnacija u oblastima privrede i rasta industrijske proizvodnje. Predsednik PKV Ratko Filipović je saopštio da je industrijska proizvodnja u Vojvodini bila veća za 2,1 odsto u odnosu na nivo proizvodnje u prethodnoj godini.

Rast industrijske proizvodnje je bio najizraženiji u četvrtom kvartalu rekao je on i dodao da je u decembru međugodišsnja stopa rasta industrije regiona je za 13,9 odsto veća, dok je u istom mesecu Republika Srbija ostvarila rast od 0,7 procenata. Prošle godine su vojvođanski privrednici ostvarili ukupnu robnu razmenu sa inostranstvom u iznosu od 9,6 milijardi dolara što je za 8,2 odsto manje nego u 2011. godini.

Vrednost izvoza bila je blizu 4,3 milijarde dolara, što predstavlja smanjenje od 3,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je ostvaren u vrednosti većoj od 5,3 milijarde dolara i manji je za 11,9 odsto od ostvarenog uvoza u istom periodu prethodne godine, navedeno je u saopštenju.

Tagovi: Vojvodina, industrija

Share