Naftne kompanije: Država diskriminiše 80 odsto benzinskih stanica

Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) saoštilo je danas da Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede u Javnom pozivu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za prodaju regresiranog goriva navela krajnje diskriminatorske ...

Tanjug, F. Krainčanić, ilustracija

BEOGRAD - Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) saoštilo je danas da Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede u Javnom pozivu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za prodaju regresiranog goriva navela krajnje diskriminatorske kriterijume, koje nedvosmisleno može da zadovolji samo NIS.

Umesto da pruži mogućnost snabdevanja poljoprivrednika dizel gorivom na celoj teritoriji Srbije na transparentan, bezbedan i logistički efikasan način, država je jednom administrativnom merom, iz lanca snabdevanja agrara unapred izbacila više od 80 odsto benzinskih stanica u zemlji, navedeno je u saopštenju.

"Da farsa bude veća, pored zahteva da raspolaže sa najmanje 200 benzinskih stanica, Ministarstvo traži da ponuđač ima i licencu za skladištenje, kao i zalihe obe vrste goriva", piše u saopštenju.

Nadležni su se potpuno oglušili o apele Udruženja naftnih kompanija Srbije, velike većine naftnih kompanija i poljoprivrednika, koji su pokušali da ukažu na probleme koje je prethodni put izazvao takav način prodaje goriva, tvrde u UNKS.

Kako su istakli, poljoprivrednici će biti primorani da na nepropisan, nebezbedan i krajnje rizičan način transportuju velike količine gorivo sa udaljenih benzinskih stanica, a pošto po pravilu nemaju ni odgovarajuće uslove za skladištenje tih količina goriva, dovešće u veliku opasnost i sebe i sve u svojoj okolini. Uprava za agrarna plaćanja je izvršila nedopustivu povredu pravila propisanih Zakonom o zaštiti konkurencije, zbog čega će UNKS pokrenuti sve raspoložive pravne postupke kako bi zaštitio prava svojih članica, poručili su iz UNKS.

Pored svega, pravo je čudo da će bilo ko moći da ponudi te količine dizela D2, s obzirom da od 15. januara NIS, kao jedini mogući izvor ovog goriva, sem svojim benzinskim stanicama, nikome ne isporučuje ni blizu traženih količina.

Tagovi: benzinske stanice, benzin, nafta

Share