Dinkić: Kod Loznice ima oko 120 miliona tona rude jadarita

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić obišao je danas istražno polje minerala jadarita u selu Slatina kod Loznice, gde svetski poznata rudarska kompanija Rio Tinto sprovodi geološka istraživanja.

Tanjug, N. Jovanović, ilustracija

LOZNICA - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić obišao je danas istražno polje minerala jadarita u selu Slatina kod Loznice, gde svetski poznata rudarska kompanija Rio Tinto sprovodi geološka istraživanja.

Dinkić je prilikom obilaska istakao da se radi o jedinstenom nalazištu u svetu, jer je jadarit unikatni mineral koji istovremeno sadrži u sebi i rudu litijuma i rudu bora.

"Rio Tinto je veoma zadovoljan dosadašnim nalazima, procenjuju da ima oko 120 miliona tona rude jadarita, i oni će do kraja ove godine iz Kalifornije dobiti analize koje treba da potvrde opravdanost ulaska u investiciju i od sledeće godine krenuti da rade studiju prethodne izvodljivosti", rekao je Dinkić.

On je izrazio nadu da će istraživanje biti uspešno, jer je i za Loznicu i za celu zemlju veoma značajno da imaju mineral kao što je jadarit koji ne postoji nigde na svetu, a koji se koristi za razne moderne tehnologije koje su ekološki čiste, kao što su baterije za električne automobile iz litijuma, a bor takođe ima široku komercijalnu upotrebu.

"Trebaće, ipak, da se sačekaju istraživanja mineralnih bogatstava koja traju dosta dugo jer su to ogromne investicije ako se uđe u eksploataciju i mere se iznosima većim od milijardu dolara ulaganja, i zbog toga svi oni koji ulaze u to moraju dobro da provere kakve su cene na tržištu", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, ako bi ova investicija zaživela, to bi značilo i izgradnju fabrike za preradu što bi uposlilo mnogo više ljudi.

"Preostaje da čekamo, ovo više nije u našim rukama već u rukama kompanije Rio Tinto koja treba da kaže kada i u kakvu investiciju ulazi", naveo je Dinkić.

Rio Tinto je jedna od vodećih kompanija u oblasti rudarstva i metalurgije. Najvažniji projekat kompanije u Srbiji je istraživanje ležišta jadarita u dolini reke Jadar. Jadarit je jedinstveni borni mineral koji u sebi sadrži litijum, a pronašao ga je tim geologa kompanije Rio Tinto 2004. godine.

           

 

Tagovi: Mlađan Dinkić, rude, iskopavanje, Loznica

Share