Novo rukovodstvo: U Kolubari su krali od 3,5 do pet tona nafte dnevno

U periodu pre nego što je postavljeno novo rukovodstvo "Rudarskog basena Kolubara" (RBK), kralo se između tri i po i pet tona nafte dnevno, saopšteno je danas u direkciji RBK.

Tanjug, M. Jelesijević, ilustracija

LAZAREVAC - U periodu pre nego što je postavljeno novo rukovodstvo "Rudarskog basena Kolubara" (RBK), kralo se između tri i po i pet tona nafte dnevno, saopšteno je danas u direkciji RBK.

Rukovodstvo je, prema rečima generalni direktor "Kolubare", Milorada Grčića, preduzelo sve mere da se potpuno onemogući krađa nafte. On, međutim, nije isključio mogućnost da se to i dalje čini, ali u minimalnom obimu. Novo rukovodstvo ostvarilo je u prvih sto dana rada, samo u oblasti investicija, uštedu od pola miliona evra, rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Lazarevcu.

"U tom periodu troškovi za održavanje putničkih vozila su takođe znatno smanjeni, sa 4,1 miliona dinara u septembru prošle godine na 1,2 miliona dinara u decembru 2012", naveo je on.

Grčić je istakao da je u januaru ove godine ostvarena rekordna proizvodnja od 3,05 miliona tona uglja na površinskim kopovima "Kolubare". Ističući da se zahvaljajući uglju iz RBK proizvodi 54 odsto električne energije u Srbiji, Grčić je naveo da je godišnje u taj  rudarski basen potrebno ulagati oko 150 miliona evra da bi se tokom 12 meseci proizvodilo oko 30 miliona tona uglja.

On je naglasio da su takva ulaganja potrebna za održavanje energetske stabilnosti u  zemlji, ali i prvovremeno otvaranje novih kopova i pristup zalihama uglja. Novi čelnik "Kolubare" je rekao da će se eksproprijacija zemljišta za širenje kopova isključivo sprovoditi u skladu sa važećim zakonom, i da će procene vršiti zvanične državne institucije, a to su Republička uprava javnih prihoda i Gradski zavod za veštačenje. Na pitanje novinara ko je ranije vršio procenu, Grčić je kazao da su to bile institucije koje je angažovala "Kolubara".

Prema njegovim rečima, Elektroprivreda Srbije je sredstva za investicije, koja je trebalo ravnomerno rasporediti, od 2006. godine usmeravala neopravdano samo u Termoelektranu 'Nikola Tesla' u Obrenovcu.

 

Grčić: Policijska istraga o slučaju Kene se "uozbiljila"

Generalni direktor Rudarskog basena Kolubara, Milorad Grčić, izjavio je danas da novo rukovodstvo preduzeća dostavlja policiji sve neophodne podatke u vezi rasvetljavanja slučaja Radosava Savatijevića-Keneta, i ocenio da se "policijska istraga uozbiljila".

Grčić je na konferenciji za novinare, povodom sto dana od stupanja na dužnost novog rukovodstva Kolubare, rekao da policija, koja se bavi privrednim kriminalom, radi na rasvetljavanju tog slučaja.
"Postoji mogućnost da na površinu isplivaju stvari koje mi ni ne očekujemo", rekao je on, uz napomenu da ne može da saopšti sve detalje, jer je istraga u toku, kao i da će obavestiti javnost o tome čim bude mogao.

Grčić je ranije izjavio da je Savatijeviću na ime eksproprijacije kuce u Vreocima, u vreme prethodnog menadžmenta, isplacena ogromna naknada, iako objekat uopšte nije bio predviđen za iseljenje, dok prethodni direktor, Nebojša Ćeran, ističe da je sve urađeno po zakonu. Direktor Grčić je potvrdio saznanja vicepremijera Aleksandra Vučica, prema kojima je Savatijeviću isplaćeno više od 1,2 miliona evra naknade za eksproprisanu kuću.

Grčić je dodao da je prilikom unutrašnje kontrole, koja se intenzivno sprovodi od trenutka njegovog imenovanja, otkrivena nepravilnost u vezi pomenute eksproprijacije. Usaopštenju "Kolubare" navodi se da se nekretnine nalaze "900 metara od druge granice prioriteta širenja fronta rudarskih radova", i dodaje da je RBK preduzeo sve mere koje su mu u nadležnosti i dokumentaciju predao Birou za borbu protiv korupcije. Eksproprijacija će u Vreocima biti nastavljena prema dinamici širenja površinskih kopova, objasnio je Grčić, napominjući da je u 2013. godini investicionim planom za potrebe eksproprijacije predviđeno 3,1 milijardi dinara, što je, po njegovim rečima, nedovoljno za planirane aktivnosti.

Istovremeno, bivši direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran, koji je član Glavnog odbora Demokratske stranke, kaže da je netačno da je pomenuta kuća u Vreocima izvan zone eksproprijacije.
"Dokument Programske osnove preseljenja naseljenog mesta Vreoci, koji je usvojen novembra 2007, predviđa da se celo naselje seli a da se domaćinstvima na početku projekta nudi avans od 30 odsto grube vrednosti imovine", objasnio je Ćeran u pisanoj izjavi za javnost.

On navodi i da je Plan generalne regulacije usvojen decembra 2008. a Opšti interes proglašen februara 2009. godine i to za celo naselje, tako da je na osnovu tih dokumenata "Kolubara" tokom 2010. godine isplatila više od 350 avansa domacinstvima u Vreocima, i pokrenula eksproprijaciju celog naselja sa više od 800 domaćinstava. Procenu imovine obavljaju veštaci "Kolubare" za avansne isplate, a konačan obračun, kada dođe na red, obavljaju veštaci Gradskog zavoda za veštačenje, objašnjava proceduru bivši direktor Ćeran.

Zahvaljujući uspešno realizovanom preseljenju naselja i groblja u Vreocima, tvrdi Cheran, "Kolubara" je danas u stanju da ove godine proizvede tri miliona tona uglja iz zone ispod groblja, čime će Srbija da izbegne uvoz struje vredan 80 do 100 miliona evra, a sledeće godine proizvodnja iz ove zone biće duplirana. Cheran podseća da prostor naseljenog mesta Vreoci obuhvata 500 miliona tona uglja, čija se vrednost meri milijardama evra i koji postaju dostupni za eksploataciju preseljenjem naseljenog mesta Vreoci.

Vučić je ranije rekao da je prethodno rukovodstvo Rudarskog basena "Kolubara", prilikom eksproprijacije zemljišta radi širenja kopa, isplatilo Savatijeviću za trećinu kuće milion i 200.000 evra, a da se ta kuća uopšte ne nalazi u zoni eksproprijacije, niti je planirana za rušenje. Taj navod negirao je, međutim, funkcioner DS Božidar Đelić tvrdeći da nekadašnje rukovodstvo RBK nije isplatilo 1,2 miliona evra za nekretninu koja se nalazi van zone eksproprijacije.

 

 

Tagovi: RB Kolubara, nafta, krađa

Share