U trafostanicu "Inđija2" uloženo oko dva miliona evra

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pustila je danas u rad trafostanicu "Inđija 2" u koju je uloženo oko dva miliona evra i koja će omogućiti pouzdano napajanje električnom energijom proizvodnih pogona...

Foto Tanjug video

INĐIJA - Ministarka energetike Zorana Mihajlović pustila je danas u rad trafostanicu "Inđija 2" u koju je uloženo oko dva miliona evra i koja će omogućiti pouzdano napajanje električnom energijom proizvodnih pogona u severoistočnoj industrijskoj zoni Inđije.

Ministarka je istakla da je dobro što se otvaraju ovakve trafostanice, jer to znači da se povećava potrošnja, što ukazuje da počinjemo i ekonomski da se razvijamo. Ona je istakla da u Srbiji postoji dosta problema u gubicima struje na distributivnoj mreži zbog čega će prioritet u elektroenergetskom sektoru biti smanjenje tih gubitaka kroz izgradnju novih trafostanica i promenu brojila.

Gubici struje na prenosnoj mreži na visokom naponu su u nivou evropskog proseka, ali su gubici na distributivnoj mreži mnogo viši i u pojedinim delovima distributivnog sistema gubici iznose i do 50 odsto.

"To su ogromne količine struje koju gubimo i zar treba posle svih napora da je proizvedemo u termoelektranama i hidroelektranama, da gubimo struju na mreži", zapitala je ministarka i dodala da sa tim problemom moramo da se izborimo jer to mnogo košta i građane i privredu.

Ona je istakla da se u proteklom periodu mnogo govorilo o planovima za smanjenje gubitaka struje, u šta spada i krađa električne energije, ali da se nije na tome mnogo uradilo, istakavši da otvaranje ovakvih trafostanica pokazuje da to može mnogo bolje i efikasnije da se radi. Trafostanica "Inđija 2", kapaciteta 110/20 kilovolti izgrađena je zbog porasta potrošnje struje i priključenja novih korisnika u severoistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji. Elektrovojvodina je uložila oko 800.000 evra u taj projekat dok je iz kredita svetske banke finansirano oko 1,2 miliona evra, a osim izgradnje trafostanice Elektromreža je izgradila novi dalekovod dužine šest kilometara od postojećeg dalekovoda Inđija - Stara Pazova do trafostanice "Inđija 2" u šta je uloženo oko 900.000 evra.

Direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović najavio je da to preduzeće ove godine planira da uloži oko 50 miliona evra u izgradnju novih trafostanica i dalekovoda. Reč je o dalekovodima Pančevo - Rešica, Bajina Bašta - Obrenovac, Pljevlja - Bajina Bašta i Kragujevac - Kraljevo kao i izgradnja trafostanice "Vranje 4" i "Beograd 20".

Direktor Elektrovojvodine Srđan Kružević posetio je da je izgradnja trafostanice "Inđija 2" počela 2007. godine i izrazio očekivanje da će se ta postrojenja ubuduće brže graditi. "Inđija 2" će omogućiti širenje proizvodnih kapaciteta u radnim zonama u Inđiji što će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, rekao je Kružević ali je istakao da će i biti sigurnije snabdevanje i građana električnom energijom.

Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković istakao je da su poboljšanje kvaliteta distributivne mreže i poboljšanje merenja potrošnje struje jedini načini da se smanje gubici struje. On je napomenuo da je do povećanja gubitaka došlo zato što je poslednjih godina veliki deo potrošnje energije sa visokog i srednjeg napona prešao na niski napon.

Direktor Svetske banke u Srbiji Lu Brefor naveo je da će ta finansijska institucija u narednih 18 meseci u Srbiju investirati oko 200 miliona evra i izrazio očekivanje da će  deo tog novca biti uložen u elektroenergetski sektor i projekte vezane za smanjenje gubitaka električne energije.

 

Foto skrinšot Tanjug video

Video galerija:

Tagovi: Struja, EPS, Trafo, Zorana Mihajlović

Share