Srpske vinogradare naučiti da prave dobra vina

Srbija ima dobre vinogradare ali ih treba naucciti da proizvode dobra vina, izjavio je za Tanjug profesor na odseku Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu za tehnologija vina dr Slobodan Jovich, tokom festivala "Dani vina"

F. Krainčanić, ilustracija

JAGODINA - Srbija ima dobre vinogradare ali ih treba naucciti da proizvode dobra vina, izjavio je za Tanjug profesor na odseku Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu za tehnologija vina dr Slobodan Jovich, tokom festivala "Dani vina" u Tressnjevici kod Parachina.

"Sada u Srbiji ima pet odsto vina koje bih pozzeleo da pijem, 20 odsto vina koja mogu da pijem, a ostalo su vina sa nedostacima", rekao je Jovich.

"Nije dovoljno da izmuljate grozzdje i da kazzete kako znate da pravite vino. Postoji postupak ssta treba primeniti da to vino bude dobro", dodao je on.

Po njegovim reccima, oko 75 odsto vinara u Srbiji koji proizvode sa hektara ili dva, "i nisu viccni tom poslu, treba ih edukovati i obucciti da proizvode dobra vina, odnosno da od proseccnog vina naprave dobro vino".

Potrebno je da to mora organizovati, pre svega Ministartvo poljoprivrede, i to ssto pre. Pritom je potrebno doneti i odgovarajcuhe pravilnike, rekao je on.

Jovich, koji je i cclan nekoliko komisija za ocenjivanje vina u zemlji i inostranstvu, kazze da su nam vinogradarstvo i vinarstvo u haosu: veliki vinarski kombinati su  propali ili su u nekom statusu "ni na nebu ni na zemlji".

"Donose se pravilnici koji uopsste ne odgovaraju nassim uslovima, prepisuju se bukvalno cclanovi zakona Nemaccke, sami sebe ponizzavamo, saginjemo se visse nego ssto se od nas trazzi", ocenio je Jovich.

Ilustracije radi, dodao je Jovich, da bi vino usslo u Srbiju potrebno je da osvoji sto poena, ali kada su u pitanju vina iz Evropske unije (EU), dovoljno je 37 poena.

"To je jad i beda, EU nas bagatelisse. Postajemo krss za vina Evrope", kazze Jovich.

 

 

Tagovi: Vino, Srbija, proizvodnja

Share