Kipru odobrena pomoć od 10 milijardi evra

Ministri finansija evrozone i Međunarodni monetarni fond dogovorili su se danas oko paketa pomoći za Kipar u iznosu od deset milijardi evra.

AP, ilustracija

BRISEL - Ministri finansija evrozone i Međunarodni monetarni fond dogovorili su se danas oko paketa pomoći za Kipar u iznosu od deset milijardi evra.

Time je Kipar postao peta članica evrozone koja će primiti međunarodnu pomoć kako bi izbegla bankrot, prenosi agencija Frans pres.

Obim paketa pomoći za Kipar, koji je dogovoren posle 10-časovnih razgovora u Briselu, značajno je manji u odnosu na prvobitno traženih 17 milijardi evra. U okviru ovog sporazuma, svi bankarski depoziti na Kipru biće pogođeni jednokratnim porezom u iznosu do 9,9 odsto, zavisno od količine novca na bankovnom računu, a istovremeno će biti uveden porez na prihod od kamate po osnovu bankarskog depozita.

Kiparski ministar finansija Mihalis Saris rekao je da će njegova zemlja sutra glasati o uvođenju bankarskih nameta.

Kipar, koji učestvuje sa samo 0,2 odsto u ukupnom privrednom proizvodu zemalja evrozone, poslednji je u nizu zemalja koje su osigurale program pomoći od evropskih partnera. Iznos ovog paketa je značajno niži u odnosu na dva spasilačka paketa upućena Grčkoj od oko 380 milijardi evra, pomoći Irskoj od 85 milijardi evra, Portugaliji od 78 milijardi evra i pomoći za španske banke od 41 milijarde evra.

Tagovi: Kipar, Evrozona, pomoć

Share