Izmenama zakona do unapređenja prava potrošača

Zakon o zaštiti potrošača u Srbiji biće revidiran do kraja 2013. godine, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević.

Tanjug,video

BEOGRAD - Zakon o zaštiti potrošača u Srbiji biće revidiran do kraja 2013. godine, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević.

Izmene i dopune postojecćeg zakona odnosiće se, pre svega, na unapređenje konkretnih prava potrošača, vezanih za reklamacije, kvalitet i edukaciju, rekao je Milićević na otvaranju Sajma potrošačkih prava, organizovanog povodom  15. marta - Svetskog dana potrošača. Milićević je naglasio da će izmene zakona, uz donošenje strategije za zaštitu potrošača do 2018. godine, doneti još veća prava kupcima u našoj zemlji i približiti ih onom položaju koji imaju građani EU.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins podsetio je da je Sajam potrošačkih prava organizovan u okviru IPA projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji ", koji je vredan 2,5 miliona evra. On je napomenuo da je slogan ovogodišnjeg Svetskog dana potrošača "Pravda za potrošače sada!", što poziva na konkretne mere za poboljšanje njihovih prava.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida rekla je da su potrošači u Srbiji dobro informisani o svojim pravima, ali je njihov socijalno-ekonomski položaj "zaista na niskim granama", pa se prilikom kupovine rukovode ne kvalitetom, već dubinom svog džepa. Sajam potrošačkih prava održava se u tržnom centru "Delta siti" i okupiće više od 20 institucija i organizacija iz oblasti zaštite potrošača, a savete posetiocima davaće predstavnici tržišne, poljoprivredne, turističke i sanitarne inspekcije, Centra za medijaciju, kao i brojna udruženja potrošača.

Sajam organizuje Ministarstvo trgovine, u saradnji sa IPA projektom "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" i šoping-molom "Delta siti".

Video galerija:

Tagovi: Dan potrošača, potrošači, trgovina

Share