"JP Morgan" optužen da je prikrivao gubitke

Američka banka "JP Morgan Čejs" optužena je od strane američkog Senata da je prikrivala ogromne gubike u trgovanju.

Foto www.sxc.hu ilustracija

NJUJORK - Američka banka "JP Morgan Čejs" optužena je od strane američkog Senata da je prikrivala ogromne gubike u trgovanju.

Banka je prošle godine izgubila 6,2 milijarde dolara u trgovanju koje je obavljao službenik Bruno Iskil, poznat kao "Londonski kit", što je nadimak kog je zaradio zato što su njegove transakcije bile tako velike da su dovodile do talasanja tržišta, javlja Bi-Bi-Si.

Odbor za istrage pri američkom Senatu otkrio je da je banka obmanjivala investitore i ignorisala rizike. "JP Morgan" je naveo da je, iako priznaje greške, uprava banke postupala s dobrim namerama, bez planskog obmanjivanja bilo koga.

U izveštaju Senata se navodi da su glavni rukovodioci banke, uključujući izvršnog direktora Džejmija Dajmona, bili svesni ogromnih gubitaka, kao i da su u javnosti ublažavali rizike. Senat takođe krivi federalne regulatore zbog propusta u nadzoru, koji su omogućili najvećoj američkoj banci da toliko rizikuje.

Banka je "prokockala milijarde dolara putem rizičnih i egzotičnih transakcija, a potom planski prikrila gubitke od investitora i javnosti, pokazavši nepoštovanje prema procedurama upravljanja rizicima i regulatornim propisima", rekao je senator iz redova republikanaca Džon Mekejn.

Odbor Senata će danas o gubicima u trgovanju ispitati čelnike banke i regulatore.

Tagovi: Banka, gubici, trgovanje

Share