Putari nezadovoljni, Vlada usvojila program isplate budžeta

Samostalni sindikat putara Srbije upozorio je da se zbog nedostatka sredstava u budžetu ova privredna delatnost nalazi pred kolapsom, a u Vladi Srbije Tanjugu je rečeno da je na današnjoj sednici usvojen program o korišćenju...

Tanjug, J. Pap, ilustracija

BEOGRAD- Samostalni sindikat putara Srbije upozorio je da se zbog nedostatka sredstava u budžetu ova privredna delatnost nalazi pred kolapsom, a u Vladi Srbije Tanjugu je rečeno da je na današnjoj sednici usvojen program o korišćenju sredstava za ovu godinu.

Kako je ranije najavljivano iz vlade, sredstva su obezbeđena u budžetu Srbije i biće isplaćena u ovoj godini odmah po usvajanju programa o korišćenju sredstava. Do zastoja je došlo, jer je poslednjeg dana 2012. u Upravi za trezor bilo više od 10.000 zahteva za isplatu, te je došlo do zagušenja sistema, pa neki nalozi nisu realizovani.

U saopštenju sa današnje sednice Predsedništva Samostalnog sindikata putara Srbije ukazano je da u ovakvim materijalnim uslovima nemoguće je održavati puteve koji su inače u veoma lošem stanju. Istovremeno, ovakva finansijska situacija ugrožava očuvanje sve većeg broja radnih mesta, pa je u toku u mnogim preduzećima upućivanje sve većeg broja radnika na plaćeno odsustvo i njihovo otpuštanje.

"Za ovakvo stanje i odsustvo perspektive smatramo pre svega odgovornim Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo finansija i privrede. Oni su neodgovornim odnosom prema ovoj delatnosti već naneli veliku štetu, a ona će se samo uvećavati", upozorio je sindikat putara.

Ako ne dođe do promene politike i ponašanja, sva ili skoro sva domaća preduzeća će otići u stečaj, smatraju sindikati putara, koji zahtevaju hitnu promenu i politike i ljudi koji su "putnu privredu doveli u ovo stanje".

           

 

Tagovi: Vlada Srbije, budžet, putari

Share