Skupština Privredne komore 28. marta o izboru novog predsednika

Skupština Privredne komore Srbije (PKS) trebalo bi 28. marta da se izjasni o predlogu da kandidat za novog predsednika Komore bude Željko Sertić, potpredsednik Saveta za privredu Srpske napredne stranke (SNS) ...

Tanjug, ilustracija

BEOGRAD - Skupština Privredne komore Srbije (PKS) trebalo bi 28. marta da se izjasni o predlogu da kandidat za novog predsednika Komore bude Željko Sertić, potpredsednik Saveta za privredu Srpske napredne stranke (SNS) i šef Kancelarije za privredne aktivnosti te partije, piše današnji "Blic".

Tu vest potvrdio je i sam Sertić, koji je direktor preduzeća "Komrad" iz Novog Sada, a inače je jedini kandidat za funkciju predsednika PKS. Diplomirao je na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment u Beogradu i do sada, kako je rekao, nije radio u organima PKS.Sadašnji predsednik PKS Miloš Bugarin je na toj funkciji je od 2007. godine i po struci je diplomiarni inženjer agronomije, dok je prethodno bio generalni direktor PKB korporacije.

Od 1. januara ove godine počela je primena novog Zakona o privrednim komorama, prema kojem članstvo u PKS više nije obavezno, a firme same odlučuju o udruživanju i njegovom obliku. Tu zakonsku mogućnost prvo je iskoristilio Udruženje međunarodnog transporta i logistike, koje je 30. januara osnovalo svoju komoru, a na osnivačkoj skupštini bilo je prisutno 193 kompanije iz te poslovne grupacije.

Tada je rečeno da 10.000 kamiona na drumovima Evrope i Srbije sa preko 20.000 zaposlenih, pravi godišnji promet od milijardu evra, većinom ostvarenih kroz izvoz. Prema njihovoj oceni, sve su to razlozi da se kamiondžije i špediteri pojave u novoj komori koja će, kako kažu, biti direktna spona između ministarstva i privrede.

 Predsednik PKS Miloš Bugarin je ranije izjavio Tanjugu da novi Zakon o privrednim komorama omogućava formiranje više stotina privrednih komora.

"Ako je 100 privrednih društava dovoljno za formiranje komore, onda se to svodi na lobi pristup, pa nam je pre toga potreban zakon o lobiranju", kazao je Bugarin.

Zakon predviđa da najmanje 100 firmi mogu osnivati komore po teritorijalnom principu, odnosno prema delatnosti koju obavljaju i pritom članarine nisu obavezne, a komora prestaje da radi kada se broj njenih članova smanji ispod 100. Bugarin je upozorio da će formiranje velikog broja komora stvoriti probleme u utvrđivanju reprezentativnosti predstavnika privrede, u razgovorima oko ekonomske politike sa vladom ili drugim državnim institucijama.

Prema njegovoj oceni, i ako se uvede dobrovoljno članstvo, PKS će uspeti da se pozicionira i da preživi, ali neće moći da zastupa interese cele privrede, već samo formalnih članova. Bugarin je objasnio da ubuduće neće biti moguće ni organizovanje mnogobrojnih biznis foruma, nacionalnih izložbi, sajamskih manifestacija i promotivnih aktivnosti, što rade komore u razvijenim zemljama sveta.

Tagovi: Privredna komora Srbije

Share