Subotica: Mnogo nepoznanica pred setvu

Subotički poljoprivrednici pred predstojeću setvu malo toga znaju što se tiče subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini, a ono što znaju je da u ovoj godini do sada nisu dobili ni dinara za te namene ...

Tanjug, F. Krajinčanić, ilustracija

SUBOTICA - Subotički poljoprivrednici pred predstojeću setvu malo toga znaju što se tiče subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini, a ono što znaju je da u ovoj godini do sada nisu dobili ni dinara za te namene, izjavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Branko Vujić.

On je na marginama savetovanja za poljoprivrednike izjavio Tanjugu da prema njihovim saznanjima pojedini proizvođači, posebno stočari, nisu dobili novac ni za prethodnu godinu, te su se se poljoprivrednici obraćali Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu, kojima opet nije jasno kako novac nije uplaćen.

“Predstojeća prolećna setva biće nikad teža, a srpski agrar nikada nije bio u težoj situaciji. Ne znamo kad ćemo dobiti sredstva, približno znamo načine isplate i čuli smo za najave da će biti određenih sredstava za gorivo, kao i određenih sredstava po hektaru. Jedan deo tih namera je trebalo da bude  realizovan pred setvu, međutim sve je to još uvek nepoznanica, a sredstava nema”, rekao je Vujić.

Osim toga, Vujić navodi da je kreditiranje setve preko banaka skupo, a same banke traže sve više garancija, što poljoprivrednici ne mogu da isprate. Stoga se preko Zemljoradničkih zadruga i preduzeća koja se bave kooperativnim odnosima pokušavaju od prerađivača obezbediti krediti.

“Kada se na sve ovo dodaju posledice prošlogodišnje suše koja je sasekla ovaj deo severne Bačke, svi mi smo u izuzetno teškoj situaciji kako da obnovimo proizvodnju”, rekao je Vujić Tanjugu.

Na pomenutom skupu, takođe, je bilo reči i o problematici obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava, koja je u Subotici naterala pojedine porodice na - razvod.

Naime, bračni parovi na istoj adresi više ne mogu imati registrovana dva gazdinstva, za šta Vujić kaže da je poseban problem za one koji su u sistemu PDV-a, tako da su pojedini parovi krenuli i u razvode brakova kako bi obnovili gazdinstva.

“Ovakva odluka doneta zbog smanjenja broja gazdinstava koji ostvaruju pravo na subvencije, a mi pozivamo poljoprivrednike da se ne razvode pošto će nadležne inspekcije izlaziti na teren kako bi se uverili u činjenično stanje, što može imati posledice. Jedino što možemo da uradimo jeste da uputimo poljoprivrednike na inspektore Poreske uprave koji bi mogli da razreše ovaj problem”, rekao je Vujić.

           

           

 

Tagovi: poljoprivreda, setva, zemljoradnja, poljporivrednici, subvencije

Share