U Boru do kraja marta eksploatacija 200 hiljada tona rude

U Rudnicima bakra Bor (RBB) do kraja marta biće završena eksploatacija više od 200 hiljada tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 3,87 odsto, 2,57 grama zlata po toni i 7,08 grama srebra, saopštio je menadžment Rudarsko topioničarskog basena Bor.

Foto Tanjug video, ilustracija

BOR - U Rudnicima bakra Bor (RBB) do kraja marta biće završena eksploatacija više od 200 hiljada tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 3,87 odsto, 2,57 grama zlata po toni i 7,08 grama srebra, saopštio je menadžment Rudarsko topioničarskog basena Bor.

Rukovodilac Sektora geologije u RBB-u Trajča Tončić naglasio je da će, prvi put u stogodišnjoj istoriji rudarenja u Boru, jedno jamsko telo biti celo otkopano. 

Prema njegovim rečima, do kraja meseca, u rudnom telu "T", treba da se otkopa još oko 10,5 hiljada tona bogate i siromašne rude sa sadržajem bakra koji se kreće od 0,9 odsto pa do čak 4,9 procenata  bakra po toni.

Ove godine, dodaje Tončić, borske rudare očekuje još jedan veliki posao. "U planu je nastavak eksploatacije u takozvanom rudnom telu 'Tilva roš' kao i u ležištima 'T1' i 'T2'. Predstoji takođe i izrada kapitalnog hodnika prema rudnom telu 'D', koji će omogućiti istraživanje 'Borske reke', najvećeg jamskog ležišta u borskom rudniku", kaže Tončić.

Rudno telo "T" visoko je 65 metara, široko 45 i zauzima površinu od 1.400 kvadratnih metara.  Složeni rudarski poslovi povereni su bugarskoj kompaniji "Polimer", koja je primenila novu metodu otkopavanja, koja ima visok stepen iskorišćenja rude od čak 95 odsto. 

Video galerija:

Tagovi: Bor, rudnik, eksploatacija

Share