Ruda zlata kao spas za Grčku

Grčka možda jeste najzaduženija država u Evropi, ali na njenoj teritoriji leže najveće zalihe rude zlata na starom kontinentu.

sxc.hu/jfonono, ilustracija

ATINA - Grčka možda jeste najzaduženija država u Evropi, ali na njenoj teritoriji leže najveće zalihe rude zlata na starom kontinentu.

Kanadska kompanija Eldorado spremna je da uloži više od milijardu američkih dolara za iskopavanje rude i otvaranje više hiljada radnih mesta, prenosi Blumberg.

Procenjuje se da Grčka ima zalihe zlata veće od osam miliona unci, ukupne vrednosti oko 11 milijardi dolara. To bi pretvorilo ovu, krizom okovanu državu, u najvećeg proizvodača zlata u Evropi, a do sada je već otvoreno 1.500 radnih mesta.

Problem je u tome što je ruda previše raštrkana, u nekim slučajevima i do manje od jednog grama na tonu zemlje, što zahteva masivna iskopavanja. Toliko teške mehanizacije usred predivnih šuma dovelo je do mini rata sa lokalnim stanovništvom.

"Do sada se ovde radilo o iskopavanju najviše 400.000 tona godišnje. Sada oni govore o 9,5 miliona tona godišnje, što je nešto sasvim drugo", navodi protivnik iskopavanja Janis Deligiovras, prenosi portal Seebiz.

Strahovi su rezultirali otvorenim sukobom. Prošle godine u februaru desetine ljudi spalile su kancelarije i vozila Eldorada, uz štetu od nekoliko miliona dolara.

Od tada su se nekoliko puta vraćali, preteći radnicima, pa je rudnik stalno pod obezbeđenjem policije.

Tagovi: Grčka, zlato, recesija, ekonomska kriza

Share