U Crnoj Gori najviše turista iz Rusije i Srbije

Crnu Goru u maju je posetilo 89.139 turista, što je za 9,7 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, a najviše gostiju bilo je iz Rusije i Srbije, saopšteno je danas iz crnogorskog Zavoda za statistiku (Monstat).

Tanjug/R. Prelić, ilustracija

PODGORICA – Crnu Goru u maju je posetilo 89.139 turista, što je za 9,7 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, a najviše gostiju bilo je iz Rusije i Srbije, saopšteno je danas iz crnogorskog Zavoda za statistiku (Monstat).

Kako se navodi, broj ostvarenih noćenja je 421.689, odnosno veći je za 7,3 odsto u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja noćenja 88,6 odsto ostvarili su strani, a 13,4 odsto domaći turisti.

Prema podacima Monstata, u maju najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije 22,4 odsto, zatim iz Srbije 13,1 odsto, Francuske 10,6 procenata, Bosne i Hercegovine 8,7 i iz Nemačke četiri odsto.

Najviše noćenja ostvareno je u primorskim mestima – 94,9 odsto, u Podgorici 2,4 posto, a ostalo otpada na planinske turističke centre.

Crnogorski ministar turizma i uređenje prostora, Branimir Gvozdenović, izrazio je ranije očekivanje da će Crnu Goru tokom letnje turističke sezone posetiti veći broj turista nego prošle godine.

Crnu Goru je lane posetilo 1,44 miliona turista, a država je od turizma prihodovala više od 700 miliona evra.

Tagovi: Crna Gora, turizam, turisti, Rusija, Srbija

Share