Sledi masovno klanje krava u BiH?

Poljoprivrednici iz BiH ogorčeni su nakon saznanja da mleko i mlečne proizvode od 1. jula neće moći da izvoze u Hrvatsku i tvrde da će se to odraziti na drastično smanjenje broja muznih grla u zemlji, prenose banjalucke "Nezavisne novine".

sxc.hu/Krappweis, ilustracija

BANJALUKA - Poljoprivrednici iz BiH ogorčeni su nakon saznanja da mleko i mlečne proizvode od 1. jula neće moći da izvoze u Hrvatsku i tvrde da će se to odraziti na drastično smanjenje broja muznih grla u zemlji, prenose banjalucke "Nezavisne novine".

Farmeri iz BiH kažu da će, po svemu sudeći, "raditi nož" jer im je hrvatsko tržište značajno, pa ukoliko zdravi napitak, sir i ostale srodne namirnice ne uspeju da prodaju susednoj zemlji "osuđeni su na propast".

Predsednik Udruženja poljoprivrednika iz Bijeljine Ostoja Nikolić smatra smatra da bi i farmeri iz BiH trebalo da uzvrate "udarac" tako što će onemogućiti uvoz mleka iz Hrvatske na domaće tržište.

"Naši poljoprivrednici moraju da stanu na granice i zaustave uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Moramo da zastitimo sebe. Tražimo od države da zaštiti svoje građane. U protivnom, mi gubimo proizvodnju i sledi uništenje stočnog fonda", naglašava Nikolić - jedan od onih koji smatra da, ukoliko se ne pronađe rešenje, sledi masovno klanje krava.

Stojan Marinković iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske podseća da su poljoprivrednici na vreme ukazivali na probleme, ali i ističe da su institucije znale uslove pod kojima se roba izvozi u Evropsku uniju.

"Nismo ispunili uslove za izvoz mleka, niti većinu drugih proizvoda animalnog porekla, jer institucije nisu reagovale na vreme... Poljoprivrednicima je preostalo da prosipaju mleko na ulice", kaže Marinković, uz upozorenje da se ne sme dozvoliti smanjenje stočnog fonda.

Prema podacima Spoljnotrgovačke komore BiH, iz te zemlje je u Hrvatsku godišnje izvoženo mleka i mlečnih proizvoda u vrednosti između 40 i 50 miliona konvertibilnih maraka, što pokazuje u kakvoj su se nezahvalnoj situaciji poljoprivrednici našli.

Tagovi: BiH, stočarstvo, krave, poljoprivrednici

Share