Fajnešel Tajms: Samo je Grčka gora od Hrvatske

Mnoge vlade i građani Evropske unije oprezni su kada je u pitanju ulazak Hrvatske u Uniju, uz opasku da se radi o još jednoj slaboj južnoevopskoj ekonomiji, čija je najveća industrija turizam, piše "Fajnešel tajms" (Financial Times).

sxc.hu/jozo, ilustracija

LONDON - Mnoge vlade i građani Evropske unije oprezni su kada je u pitanju ulazak Hrvatske u Uniju, uz opasku da se radi o  još jednoj slaboj južnoevopskoj ekonomiji, čija je najveća industrija turizam, piše "Fajnešel tajms" (Financial Times).

Hrvatska je uzastopne godine u recesiji, po čemu je ispred nje u EU jedino Grčka. Nezaposlenost u Hrvatskoj je blizu 20 odsto, a među mladima 50 odsto, piše taj list.

List naglašava da je razočarenje nakon ulaska Rumunije i Bugarske u EU doprinelo činjenici da pristupni pregovori sa Hrvatskom budu toliko obimni i iscrpljujući. Ipak, navodi se u tekstu, borba protiv korupcije pokazala se efikasnom u Hrvatskoj, a vrhunac se dogodio kada je uhapšen bivši premijer Ivo Sanader.

"Fajnenšel tajms", takođe, napominje da će Hrvatska svoj privilegovani pristup tržištima izvan EU, poput BiH, Srbije i Crne Gore, s kojima je u protekloj deceniji osnažila poslovne veze, prenosi poslovni portal Seebiz.  Izmeštanjem hrvatskih proizvodnih pogona preko granice, s ciljem izbegavanja carinskih nameta, moglo bi doći do gubitka radnih mesta u Hrvatskoj.

U najboljem slučaju Hrvatska će krenuti putem zemalja poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, gđe je došlo do "poplave" investicija u proizvodnju. Ipak, upozorava "Fajnenšel tajms", Hrvatska ulazi u EU usred najvećeg pada ekonomije u toku poslednjih nekoliko decenija, tako da je teško očekivati da će postići uspeh tih zemalja.

Ulazak Hrvatske mogao bi poslužiti kao ohrabrenje ostatku regije, ali neki analitičari predviđaju da bi moglo doći i do nestabilnosti u BiH, s obzirom na to da će mnogi tamošnji državljani sa hrvatskim pasošima ostvariti evropska prava, dok ostali neće.

Očekuje se da bi Srbija, u najboljem slučaju, mogla postati članica EU tek negde posle 2020. godine, dodaje "Fajnenšel tajms".

Tagovi: EU, Hrvatska, region, Grčka, Fajnešel Tajms

Share