Crna Gora: Od dolaska Agrokora se očekuje jačanje konkurencije i pad cena

Prve analize govore da od Agrokorove kupovine Merkatora i dolaska na tržište Crne Gore, tamošnji potrošači očekuju jačanje konkurencije i pad maloprodajnih cena, dok mali i srednji trgovci strahuju za svoju sudbinu.

Podgorica (Screenshot video Tanjug, ilustracija)

PODGORICA - Prve analize govore da od Agrokorove kupovine Merkatora i dolaska na tržište Crne Gore, tamošnji potrošači očekuju jačanje konkurencije i pad maloprodajnih cena, dok mali i srednji trgovci strahuju za svoju sudbinu.

Dolazak jedne od najvećih regionalnih kompanija, novog kapitala i poslovne strategije, po nekim procenama, mogao bi biti važan podstrek crnogorskoj privredi i ozbiljna konkurencija vodećim trgovačkim lancima Voli, Laković i Delta Maksi, prenosi Poslovni dnevnik.

Velika očekivanja od Agrokora imaju i crnogorski poljoprivrednici, posebno proizvođači ranog voća i povrća sa područja Zete i Malesije u okolini Podgorice, čiji proizvodi stižu na tržište najranije u regionu.

Pre dve decenije, ti proizvođači imali su dobar udeo na tržištu Hrvatske, najviše u Dubrovniku i Zagrebu, ali su ga izgubili i sada imaju probleme sa velikim viškom ranog voća i povrća. Sada se na Agrokor i njegovu kompaniju Agrofruktus gleda kao na "spasioca" koji će rešiti probleme otkupa i plasmana.

Međutim, Agrokorov dolazak u Crnu Goru ne dopada se preterano tamošnjim malim i srednjim trgovcima koji se boje za svoju sudbinu, tim pre što prvi čovek Agrokora Ivica Todorić najavljuje šire regionalno povezivanje sa srodnim kompanijama u Evropi.

Od ukupnog broja registrovanih preduzeća u Crnoj Gori oko 40 posto je trgovačkih, a među njima najviše ima malih i srednjih. Vlasnici manjih i srednjih trgovina strahuju da bi dolazak Agrokora za njih mogao biti poguban pošto i najnovija istraživanja govore da Crnogorci najviše kupuju u super i mega marketima, dok istodobno prodaja u manjim trgovinama drastično pada.

Prema nekim procenama Merkatoru, kada je u pitanju pojedinačni udeo trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, pripada oko 20 posto tog "kolača", sa svojih 88 prodajnih objekata.

                        

Tagovi: Agrokor, Crna Gora, trgovina, cene

Share