Srbija glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u prvih pet meseci ove godine iznosila je 841,8 miliona evra, što je pad od 2,9 odsto u odnosu na isti period 2012. a najveći uvoz i izvoz ostvaren je iz Srbije, saopšteno je danas iz Zavoda za ...

sxc.hu/saavem, ilustracija

PODGORICA - Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u prvih pet meseci ove godine iznosila je 841,8 miliona evra, što je pad  od 2,9 odsto u odnosu na isti period 2012. a najveći uvoz i izvoz ostvaren je iz Srbije, saopšteno je danas iz Zavoda za statistiku (Monstat).

Prema podacima Monstata, Crna Gora je u prvih pet meseci izvezla robu u vrednosti od 165,5 miliona evra, što je više za 9,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 676,3 miliona evra, što je manje za 5,6 odsto  nego u uporednom periodu.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni obojeni metali, odnosno gvožđe i čelik, dok je Crna Gora najviše uvozila hranu i naftu. Kada je u pitanju izvoz, glavni partner Crne Gore je Srbija sa 63,5 miliona evra, Hrvatska 24,2 i Slovenija 20,4 miliona evra.

Crna Gora je, prema podacima Monstata, u prvih pet meseci najviše robe uvezla iz Srbije u vrednosti 180,8 miliona evra, zatim iz Kine 67,5 miliona i iz Grčke 54,4 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore, kako je saopšteno iz Monstata, bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Tagovi: Srbija, Crna Gora, spoljna trgovina

Share