Crna Gora očekuje 1,5 miliona turista, gosti iz Srbije dobrodošli

Crna Gora očekuje da je ove godine poseti više od 1,5 miliona turista, a gosti iz Srbije su rado viđeni gosti u Crnoj Gori, kazala je danas pomoćnik crnogorskog ministra turizma Zzeljka Radak-Kukavičić.

Foto Tanjug/R. Prelić, ilustracija

PODGORICA - Crna Gora očekuje da je ove godine poseti više od 1,5 miliona turista, a gosti iz Srbije su rado viđeni gosti u Crnoj Gori, kazala je danas pomoćnik crnogorskog ministra turizma Zzeljka Radak-Kukavičić.

Ona je, u intervjuu Tanjugu, rekla da je Crnu Goru u prvom kvartalu ove godine posetilo pet odsto više turista u odnosu na isti period lane.      

"Izvesno je da će špic sezone biti odličan,  a imamo i dobre najave kada je u pitanju postsezona, tako da očekujemo da će naše prognoze da će Crnu Goru ove godine posetiti 1,5 miliona turista i da ćemo ostvariti 10 miliona noćenja izvesno biti premašene", istakla je Radak-Kukavičić.

Ona je kazala da pojedini hoteli na Crnogorskom primorju u predsezoni imaju rast od skoro 20 odsto u odnosu na prošlogodišnju predsezonu.       "Približavamo se špicu sezone tako da očekujemo da će se trend rasta posećenosti Crne Gore nastaviti", navela je Radak-Kukavičić.        Ona je istakla da su turisti iz Srbije rado viđeni gosti u Crnoj Gori, podsećajući da su gosti iz Srbije lani učestvovali sa 26 odsto u ukupnom broju turista koji su posetili tu državu.

Prema njenim rececima, svake godine radi se posebna kampanju za tržište Srbije, a radna verzija pozivnog ovogodišnjeg slogana za Crnu Goru glasi između planina i mora.

"Gosti iz Srbije, čak i ako deo odmora provedu na nekim drugim mestima, uvek ostave par dana da posete Crnu Goru. Radi se o tradicionalnim gostima, posebno u špicu sezone", kazala je ona.

Radak-Kukavičić je navela da je Crna Gora otvorena za turiste iz svih država, a posebno zemalja regiona, Rusije i Evropske unije.

Ona je istakla da je Crna Gora destinacija koja na malom prostoru nudi jedinstvo različitosti od lijepog primorja, preko zaleđa do predivnih planina.

"Pravi doživljaj Crne Gore jeste ukoliko se, osim primorja, poseti i sever države", kazala je Radak-Kukavičić.

Ona je dodala da resorno ministarstvo ulaže velike napore u pravcu podizanja kvaliteta turističke ponude Crne Gore na svim nivoima.

Svake godine radimo na povećanju kvaliteta hotelskih kapaciteta, unapređenju privatnog smeštaja, a uz to imamo sređene plaže i čisto more.

"Kvalitet kulturno-zabavnih sadržaja je svake godine sve bolji i bolji. Uz sve to, Crna Gora nudi sjajnu ponudu hrane i pića, a jedna od prednosti je i gostoprimstvo domaćina", kazala je Radak-Kukavičić.

Prema njenim rečima, ima jako puno razloga da turisti dođu u Crnu  Goru, da se dobro provedu i uživaju, odnosno ponovo dođu naredne godine.

Ona je ukazala da se povećanje broja turista u pretsezoni pozitivno odrazilo i na veći obim posla crnogorskih avioprevoznika i aerodroma. Montenergoerlajnz u maju je, u odnosu na isti mesec prošle godine, imao rast broja putnika od oko šest odsto, dok su aerodromi u Podgorici i Tivtu ostvarili porast prometa od 12 odsto , istakla je Radak-Kukavičić.   

Ona je navela da je, u dosadašnjem delu turističke sezone, zabeležen manji broj nepravilnosti u odnosu na isti period prošle godine.

"Nema nekih značajnijih primedbi, koje su evidentne i učestale. Sve što se pojavi kao eventualna nepravilnost biće otklonjena u što je moguće kraćem roku", kazala je Radak-Kukavičić.

Video galerija:

Tagovi: Crna Gora, tiristi, očekivanja

Share